Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Απορρίπτουμε το σχολείο της αγοράς»

Κοινή αγωνιστική πρωτοβουλία για την Παιδεία

Η αφίσα των μαζικών φορέων του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Καισαριανής, του Παγκρατίου
Η αφίσα των μαζικών φορέων του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Καισαριανής, του Παγκρατίου
«Διεκδικούμε και απαιτούμε την κοινωνία, το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων αναγκών του λαού μας», δηλώνουν μια σειρά μαζικοί φορείς, κάνοντας ένα βήμα στην κατεύθυνση της κοινής δράσης για μια πραγματικά λαϊκή παιδεία. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα, Παγκρατίου, Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη» και Ηλιούπολης, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Καισαριανής, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα, το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Βύρωνα, κυκλοφόρησαν αφίσα με αιτήματα που αντιπαρατίθενται με τα όσα αντιδραστικά σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην εκπαίδευση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο σχολείο της αγοράς. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» στο πλαίσιο της προσπάθειας για κοινή δράση για την Παιδεία.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία, αναλυτικά προγράμματα και βιβλία βασισμένα στην επιστημονική αλήθεια, μαζικούς διορισμούς από τη νέα επετηρίδα, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση - χειραγώγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Απαιτούν μισθούς και μεροκάματα για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, απορρίπτουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» και διεκδικούν ουσιαστική διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ημερίδα για τα αναλυτικά προγράμματα του Δημοτικού σχολείου, στην οποία αντιπαρατέθηκαν η αντίληψη που θέλει το σχολείο χώρο εκγύμνασης των αυριανών πειθήνιων εργαζομένων και εκείνη που οδηγεί στη διεκδίκηση του σχολείου που θα δημιουργεί ανθρώπους ικανούς να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

Για μια μεταρρύθμιση που γίνεται «αθόρυβα» στο περιεχόμενο των σπουδών έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση ο Θ. Μπάκας, προϊστάμενος Σχολικών Συμβούλων Περιφέρειας Αττικής, επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα του υπουργείου για τις «καινοτομίες» της διαθεματικότητας και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Σε παραδείγματα εφαρμογής της ευέλικτης ζώνης αναφέρθηκε ο Κ. Θεριανός δρ. Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, ενώ στον πραγματικό στόχο των αλλαγών που δεν είναι άλλος από την προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της αγοράς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Μαρ. Μιχαηλίδης σχολικός σύμβουλος Βοιωτίας και εκπρόσωπος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Οπως σημείωσε, οι όποιες καινοτομίες πρέπει να ελέγχονται ως προς το τι ανθρώπους διαπαιδαγωγούν, αναπτύσσοντας την πρόταση για ένα πολυτεχνικό σχολείο, με προοδευτικούς στόχους που θα καλλιεργεί αξίες και ιδανικά στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ