Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ - Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Και του χρόνου... η πλύση εγκεφάλου

Την πρόθεσή τους να επαναληφθεί του χρόνου ο διαγωνισμός στα σχολεία για την «ανταγωνιστικότητα», εξέφρασαν οι δυο υπουργοί

Χωρίς να «μασάνε» τα λόγια τους σε σχέση με τους στόχους τους, ο υπουργός ανάπτυξης Δ. Σιούφας και η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, παρουσίασαν χτες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προσπάθησαν να πλασάρουν στα σχολεία για την «ανταγωνιστικότητα», θεωρώντας μάλιστα το διαγωνισμό επιτυχημένο και δείχνοντας περήφανοι που ανάμεσα στις πολλές χιλιάδες σχολικές μονάδες «τσίμπησαν» 61 σχολεία που κατέθεσαν τελικά 79 επιχειρηματικά σχέδια.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός απευθύνονταν στους μαθητές της Β' Λυκείου και του Α' κύκλου ΤΕΕ και απαιτούσε από τους μαθητές να θεωρήσουν δική τους υπόθεση την ανάπτυξη της κερδοφορίας μιας επιχείρησης - στην περιοχή του σχολείου τους - και να αναπτύξουν ιδέες και σχέδια για την ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης. Από τα σχολεία που τελικά συμμετείχαν, τα 38 ήταν δημόσια Λύκεια, τα 12 ήταν δημόσια ΤΕΕ και τα 11 ήταν ιδιωτικά Λύκεια. Από την Αθήνα συμμετείχαν 14 σχολεία, από τη Θεσσαλονίκη 5 σχολεία, από τη Λάρισα επίσης 5 και τα υπόλοιπα προέρχονταν από διάφορες πόλεις και χωριά της χώρας.

Μιλώντας ξεκάθαρα για τους στόχους του διαγωνισμού, ο Δ. Σιούφας είπε ότι ήθελαν την αποενοχοποίηση του επιχειρείν και του κέρδους, τη δημιουργία «πολιτισμού επιχειρηματικότητας»(!), ενώ με τη σειρά της η Μ. Γιαννάκου παρουσίασε την «ανταγωνιστικότητα» ως το μόνο δρόμο «για να πάμε μπροστά», προσθέτοντας ότι «στο βαθμό που τα παιδιά το συνειδητοποιούν αυτό, ανοίγουν καινούριους δρόμους και δε λειτουργούν με τη λογική, ότι υπάρχει ένα τεράστιο Δημόσιο, που θα λύσει τα προβλήματα όλων των Ελλήνων». Δηλαδή, παραδέχτηκαν ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να θυσιάζονται στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους, γιατί για την πολιτική τους - που υπηρετεί αταλάντευτα το κεφάλαιο - αυτό είναι μονόδρομος. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνου, που είπε ότι με αυτό το διαγωνισμό «αποσκοπούμε στην ανάδειξη της αριστείας», δείχνοντας ότι «άριστος» στη λογική της κυβέρνησης είναι αυτός που αποδεικνύεται καλύτερος υπερασπιστής του κεφαλαίου!

Δεν έκρυψαν, δηλαδή, ότι ο διαγωνισμός τους εντάσσεται σε μια επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου των μαθητών με τις ψεύτικες αξίες του καπιταλισμού, σε μια προσπάθεια να εμποτίσουν τις συνειδήσεις των μαθητών για την ανάγκη του κεφαλαίου να τους εκμεταλλεύεται αύριο μέχρι το μεδούλι, γιατί δήθεν έτσι έρχεται η ανάπτυξη και η ευημερία... Γι' αυτό τον ιερό σκοπό του κεφαλαίου, λοιπόν, «υποσχέθηκαν» ότι του χρόνου θα επαναλάβουν το διαγωνισμό, εντείνοντας την επίθεση στις νεανικές συνειδήσεις και προσθέτοντας στο πρόγραμμα ένα ταξίδι στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να είναι πιο ολοκληρωμένη η πλύση εγκεφάλου των μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ