Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίκεντρο: Αφρική και «παγκοσμιοποίηση»

Με «φόντο» το άλυτο διαχρονικό πρόβλημα της διανομής (και) του ντοκιμαντέρ στις αίθουσες, βάζει «πλώρη» το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, από 10-19/3 σε έξι αίθουσες της πόλης («Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», δύο αίθουσες στο Λιμάνι και δύο στο Μουσείο Κινηματογράφου).

Η έναρξη θα γίνει με την ταινία «Χαμογελώντας σε εμπόλεμη ζώνη» των Μάγκνους Μπέιγμαρ - Σιμόνε Ααμπεργκ Κερν. Συνολικά θα προβληθούν 184 ταινίες, από τις οποίες οι 106 είναι ξένες και οι 78 ελληνικές. Περιλαμβάνονται αφιερώματα στη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Κιμ Λογκινότο, στους Σκανδιναβούς σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ, και στο ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Εξάντας». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δ. Εϊπίδης, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι θεματικοί άξονες του Φεστιβάλ αυξάνονται αισθητά, εξετάζοντας από τη μία το γιγάντιο θέμα της παγκοσμιοποίησης, από την άλλη τα άλυτα προβλήματα που μαστίζουν την Αφρική και επιστρέφοντας ταυτόχρονα στη θεματική ενότητα για την πολιτική της βίας». Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται και σχετικές ημερίδες.

Οι διοργανωτές δίνουν έμφαση στην αγορά ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της συνάντησης Ελλήνων και ξένων παραγωγών του οπτικοακουστικού χώρου για την προώθηση των εργασιών τους, αλλά και μέσω της δημιουργίας «Ταμείου για το ντοκιμαντέρ», που επιχειρείται για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ