Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Ασφαιρες «μπαλωθιές» για το βιβλίο

«Βαρύγδουπες» διαπιστώσεις, αλλά ίδια πολιτική βιβλίου, ήταν η ουσία της ομιλίας του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στην προχτεσινή απονομή των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας.

Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι το βιβλίο ως στοιχείο της «αγοράς». Η διαπίστωση ότι «η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία για να επιβιώσει πρέπει να αναπτύξει εξωστρέφεια και πρόσβαση στις μεγάλες διεθνείς αγορές» είναι περισσότερο «κλείσιμο ματιού» στα μεγάλα εγχώρια και ξένα εκδοτικά συμφέροντα, αφού είναι τουλάχιστον «λογικό άλμα» να θεωρήσει κάποιος ότι μια εθνική λογοτεχνία έχει ελπίδες «επιβίωσης»... αν δεν κατακτήσει τον ίδιο το λαό της, καταρχήν.

«Πόσο συμμετέχει η ελληνική κοινωνία στην απόλαυση της ανάγνωσης;» αναρωτήθηκε, ρητορικώς, ο υπουργός, παραθέτοντας τα πρόσφατα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, τουλάχιστον το 65% των Ελλήνων δεν άνοιξε ούτε ένα βιβλίο το 2004. «Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν πόσο λίγο εκτιμάται σήμερα στη χώρα μας η κοινωνική σημασία της ανάγνωσης και υποδεικνύουν ένα μείζον πρόβλημα όχι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό επίσης. Αν δε θέλουμε η ανάγνωση, ιδίως η ανάγνωση της λογοτεχνίας, να καταστεί αποκλειστικό προνόμιο μιας μορφωμένης και εύπορης μειονότητας, οφείλουμε να αναλάβουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε εκείνους τους θεσμούς που θα μας επιτρέψουν να διαδώσουμε τη λογοτεχνική ανάγνωση», είπε.

Για όλα αυτά το ΥΠΠΟ... θα αρκεστεί σε επισκέψεις συγγραφέων στην Εκπαίδευση, σε βιβλιοπωλεία (σ.σ. δηλαδή θα προωθεί το ιδιωτικό κέρδος με παρουσιάσεις βιβλίων που έτσι κι αλλιώς γίνονται από αυτά) και πολιτιστικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής και θα επιδοτήσει τη μεταγραφή των βραβευθέντων βιβλίων στη γραφή «Μπράιγ» για τους τυφλούς. Αυτά! Διότι τα υπόλοιπα (διάθεση βιβλίων στις 200 έδρες νεοελληνικών σπουδών των ξένων πανεπιστημίων, στις ελληνικές διπλωματικές αρχές και άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς, καθώς και μεταφράσεις και παρουσιάσεις στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου) αφενός δεν αφορούν στην αύξηση της εγχώριας αναγνωσιμότητας, αφετέρου δεν είναι καινούρια.

Οσο για το θεσμό των βραβείων - θέλοντας να επιδείξει «πνεύμα διαφάνειας» - είπε ότι «ο κατάλογος των υπό κρίση βιβλίων, η ευρεία και η τελική λίστα των υποψηφίων για βράβευση, οι αιτιολογημένες γνώμες των μελών της Επιτροπής και τα πλήρη πρακτικά των διαβουλεύσεών της, θα είναι εφεξής στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων μέσω ειδικής ιστοσελίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ