Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδού ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός!

Η παρακάτω είδηση, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γι' αυτό και τη δημοσιεύουμε ολόκληρη, όπως τη φιλοξένησαν στις 28 Φλεβάρη στις σελίδες τους η «Ναυτεμπορική» και η «Wall Street Journale Europe»:

«Το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ομόφωνα έκρινε ότι η "Shell Oil Co." και η "Texaco Inc." μπορούν να προχωρήσουν σε από κοινού προσδιορισμό τιμών χωρίς να παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί αντιτράστ. Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την απόφαση Εφετείου σύμφωνα με την οποία αυτομάτως ισχύουν τα περί αντιτράστ, σε θέματα καθορισμού τιμών, για τις οικονομικές συμφωνίες που έγιναν από τις δύο εταιρίες, το 1998 και διακόπηκαν το 2001. Η απόφαση θεωρείται πλήγμα για μια ολόκληρη τάξη ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων που είχαν καταθέσει αγωγή κατά των δύο εταιριών, χαρακτηρίζοντας την κοινοπραξία καρτέλ τιμών σε επίπεδο χονδρικής για τη βενζίνη. Η αγωγή εκείνη είχε κατατεθεί από τους νομικούς εκπροσώπους 23.000 ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η "Texaco" αποχώρησε της κοινοπραξίας με την "Chevron Corp." το 2001 για να συστήσει την "ChevronTexaco Corp." που τώρα ονομάζεται "Chevron Corp."».

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η ουσία της συγκεκριμένης είδησης είναι η εξής: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, «έβγαλε λάδι» τις δύο πολυεθνικές πετρελαίου («Shell» και «Texaco») που κερδοσκοπούσαν ασύστολα σε βάρος των πρατηριούχων και των καταναλωτών. Και όλα αυτά, στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού, όπου ο λεγόμενος «ελεύθερος ανταγωνισμός» λειτουργεί άψογα και προστατεύει τους καταναλωτές από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, που με την επιβολή «εναρμονισμένων» - μονοπωλιακών - τιμών, εξασφαλίζουν μονοπωλιακά υπερκέρδη.

Η είδηση αυτή, αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλους εκείνους που - και στην Ελλάδα - πίνουν νεράκι στο όνομα του πολυδιαφημισμένου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Δηλαδή την κυβέρνηση της ΝΔ, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΣΕΒ, τους μεγαλεμπόρους και όλους εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προστασία των καταναλωτών, εξασφαλίζεται με την ενίσχυση του... «ελεύθερου ανταγωνισμού»..

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που δικαίωσε τους πετραιλαϊκούς κολοσσούς και άφησε στο έλεος του «ελεύθερου ανταγωνισμού» τους πρατηριούχους και τους καταναλωτές υγρών καυσίμων - εκτός όλων των άλλων - είναι και διδακτική του τι σημαίνει «δίκαιη δίκη» σε συνθήκες ταξικής κοινωνίας.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ