Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ
Εκπίπτουν τα «μπόνους» στους εργαζόμενους...

Νέες φοροαπαλλαγές σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου αποφάσισε η κυβέρνηση, τις οποίες υλοποιεί με διατάξεις του νόμου για την ακίνητη περιουσία που πέρασε από τη Βουλή. Κερδισμένοι και πάλι οι τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι - και με τη «βούλα του νόμου» - θα εκπίπτουν από τα κέρδη τους τα ποσά που «καταβάλλουν στους εργαζόμενους με τη μορφή μπόνους, πριμ παραγωγικότητας και άλλες αμοιβές». Πρόκειται, δηλαδή για καραμπινάτη φοροαπαλλαγή που έρχεται να στηρίξει την τακτική του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της «Εθνικής Τράπεζας» να δώσει «μπόνους» 40 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της - στην κατεύθυνση διαίρεσης των εργαζομένων, κατάργησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της άρνησής τους να προχωρήσουν σε κλαδικές διαπραγματεύσεις. Τα ποσά βέβαια αυτά (μπόνους, πριμ κ.ά.), θα συνεχίσουν να προστίθενται στους μισθούς των εργαζομένων και στη συνέχεια να υπερφορολογούνται.

Στη λίστα των αναγνωρισμένων, εκπιπτόμενων δαπανών κυρίως ισχυρών επιχειρήσεων, καταγράφονται ανάμεσα σε άλλες και οι παρακάτω:

  • Για ασφάλιστρα ομαδικής ασφάλισης ζωής μέχρι 1.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Πρόκειται για κίνητρο στροφής στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Δίνεται παράταση μέχρι και το 2008 σε φοροπρονόμια για συγχωνεύσεις εξαγορές επιχειρήσεων.
  • Εκπίπτουν τα ποσά που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τη διοργάνωση ημερίδων κ.ά. εφόσον γίνονται στην έδρα της επιχείρησης ή στην έδρα των υποκαταστημάτων της.
  • Μειώνεται η παρακράτηση φόρου για τόκους που αποκτούν στην Ελλάδα κάτοικοι κρατών, με τις οποίες δεν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.
  • Οι δαπάνες διοργάνωσης εκθέσεων προβολής των εμπορευμάτων.
  • Εξοδα ταξιδίων στο εξωτερικό (ξενοδοχεία, διατροφή κ.ά.), που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησης.
  • Η αξία δώρων που χαρίζει η επιχείρηση σε πελάτες της, εφόσον φέρουν την επωνυμία της.
  • Απαλλάσσονται από το τεκμήριο δαπάνης τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μονίμων κατοίκων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο περιορίζεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από τους γονείς στα παιδιά. Μέχρι τώρα η απαλλαγή δεν είχε πλαφόν. Στο εξής θα φορολογείται τυχόν τεκμαρτό εισόδημα για δωρεάν παραχώρηση κατοικίας πάνω από τα 100 τ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ