Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Υπεύθυνη η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ»

Το θέμα των σιδηροδρομικών ατυχημάτων - που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων - έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν επανειλημμένα σιδηροδρομικά ατυχήματα», σημειώνουν οι βουλευτές και συνεχίζουν: «Η Διοίκηση του ΟΣΕ επιρρίπτει ευθύνες πάντα στο προσωπικό, θεωρώντας το ως τον βασικό υπεύθυνο για αυτά. Τραγική συνέπεια αυτών των ατυχημάτων ήταν ο θάνατος τριών μηχανοδηγών, ο σοβαρός τραυματισμός ενός τέταρτου μηχανοδηγού, ο τραυματισμός αρκετών επιβατών καθώς και σοβαρές ζημιές στο τροχαίο υλικό και στη γραμμή».

Οπως τονίζεται στη σχετική Ερώτηση «τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ πριν, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου μέσω της θυγατροποίησής του». Μέσα στα πλαίσια αυτά - επισημαίνεται - και προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσουν οι ιδιωτικοποιημένες θυγατρικές, με σκοπό το κέρδος, παίρνουν διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων:

  • Δραματική μείωση προσωπικού, μέσω της μη αναπλήρωσης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται. Αυτό έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, με τη μη χορήγηση των αναπαύσεων, των αδειών και την κατάργηση του 8ωρου.
  • Δε λαμβάνουν καμιά μέριμνα για εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας της κυκλοφορίας (στο σημείο που έγινε το τελευταίο τραγικό ατύχημα τα φωτοσήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 9 χρόνια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με τα ραδιοτηλέφωνα).

«Υπεύθυνη για τα ατυχήματα είναι αυτή η πολιτική και όχι οι εργαζόμενοι που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατήσουν το σιδηρόδρομο σε λειτουργία», επισημαίνεται στο κείμενο.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών:

  • Πότε θα γίνουν προσλήψεις στον ΟΣΕ και ιδιαίτερα στις ειδικότητες που έχουν σχέση με την κυκλοφορία;
  • Θα χορηγούνται άδειες και αναπαύσεις στους εργαζόμενους, ώστε να ξεκουράζονται και να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στη δύσκολη υπεύθυνη δουλιά που κάνουν;
  • Τι μέτρα θα πάρουν για τη λειτουργία των φωτοσημάτων και την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας της κυκλοφορίας και πότε;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ