Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Η στρατηγική της Λισαβόνας και η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων στο επίκεντρο της προσοχής του ΕΚΟΦΙΝ

Εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, για την περίοδο 2005-2008, αναδεικνύοντας μία προοπτική μακράς και σκληρής λιτότητας για τους Ελληνες εργαζόμενους, με το πρόσχημα της μείωσης του ελλείμματος.

Παρά τα συγχαρητήρια και τις δηλώσεις για εξαιρετική πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του ελλείμματος, ο αρμόδιος επίτροπος, σε θέματα Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, αφήνοντας έτσι να αιωρείται και η απειλή για πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων...

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι «η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας της περιόδου 2005-2008 είναι θετικές και δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική». Μία πολιτική που, με το πρόσχημα του ελλείμματος, έφερε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, με μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.

Το Πρόγραμμα της Ελλάδας εγκρίθηκε ως αξιόπιστο, ενώ το έλλειμμα, που ξεκίνησε από το 6,6% το 2004, έκλεισε στο 4,3% το 2005 και αναμένεται στο 2,6% το 2006. Το μαρτύριο των εργαζομένων ωστόσο δε θα τελειώσει εκεί, αφού προβλέπεται περαιτέρω μείωση, αφού κατά τον υπουργό «το 2007 και 2008 είναι 2,3% και 1,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα, αποκλειστικά με μόνιμα μέτρα, όπως αυτά περιγράφονται στο επικαιροποιημένο μας Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αλλωστε, απ' ό,τι φαίνεται, το ξεζούμισμα των φορολογουμένων απέδωσε αφού τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,4% το 2005, κατά 17,7% το Γενάρη του 2006 και τα έσοδα του ΦΠΑ κατά 18,1%, ενώ το Φλεβάρη - σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις - τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,4% και τα έσοδα του ΦΠΑ κατά 20,8%.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και το Γιουρογκρούπ συζήτησαν και την πρόοδο της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενόψει και του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 και 24 του Μάρτη. Στις δηλώσεις της προεδρίας μετά το Συμβούλιο τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στη στρατηγική της Λισαβόνας και αποφασιστική επιβολή των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, ώστε να υπάρξει αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με ιδιαίτερη εστίαση στην ευκολότερη πρόσβαση των νέων στην απασχόληση, αλλά και στην πιο ευέλικτη απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ