Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Το ευρώ... απαγορεύει αυξήσεις μισθών!

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική λιτότητας, τουλάχιστον μέχρι και το 2008, όπως δήλωσε με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας

Το ευρώ απαγορεύει τη χορήγηση αυξήσεων στους μισθούς. Αυτό ήταν, στην ουσία, το επιχείρημα που πρόβαλε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα που προβλήθηκε από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση για χορήγηση υψηλότερων αυξήσεων στους μισθούς... Με ταξικό ρεαλισμό, ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα υψηλότερων αυξήσεων - εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια στα πλαίσια του Προϋπολογισμού ήταν η απάντηση - πρόσθεσε με νόημα: «Εχουμε υιοθετήσει το ευρώ. Πιστεύω ότι υπάρχει μία ευρεία συναίνεση σε όλη τη χώρα για τη χρησιμότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ...»!

Στη συνέχεια απέδωσε «σε λάθη του παρελθόντος» το αχαλίνωτο κύμα κερδοσκοπίας που ακολούθησε μετά την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα. «Λάθη», τα οποία, κατά τον υπουργό, «οδήγησαν σε έξαρση κάποιων τιμών, οι οποίες αυξημένες τιμές δεν έχουν διορθωθεί, διότι δεν είναι εύκολο»! Επικαλούμενος δηλαδή «τα λάθη του παρελθόντος» επιχείρησε να δικαιολογήσει και τη σημερινή έξαρση της κερδοσκοπίας που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, «ομολόγησε» και αυτός με τη σειρά του, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί - σε σχέση με την Ευρώπη - αλλά ας μην ανησυχούν οι Ελληνες πολίτες, η κυβέρνηση μεριμνά... Στόχος παραμένει, είπε ο υπουργός, μαζί με την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, να αυξάνουν και οι πραγματικοί μισθοί...

Κατά τα άλλα, η περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα... Αυτή, τη φορά πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της ΕΕ για να εξετάσουν τους λογαριασμούς των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΕ), και - αν διαπιστωθούν παρατυπίες - δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους για τα έτη 2004 και 2005... Σε δουλιά δηλαδή να βρισκόμαστε.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός Οικονομίας, δεν παρέλειψε να σημειώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει, τουλάχιστον μέχρι και το 2008, τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ