Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρά τα προβλήματα λειτουργίας

Πνίγεται κάτω από τα πολλά προβλήματα η έμπνευση για κινηματογραφική μόρφωση και δημιουργία
Πνίγεται κάτω από τα πολλά προβλήματα η έμπνευση για κινηματογραφική μόρφωση και δημιουργία
Πώς μπορείς να κάνεις κινηματογραφική τέχνη ως φοιτητής χωρίς υλικά, γνώσεις, άποψη, χώρους, εργαστήρια, ανθρώπους; Πώς μπορείς να κατασκευάσεις μία πραγματικότητα, μία «μυθοπλασία», να γίνεις σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ; Πώς, όταν δε δίνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης; Και πώς να πάρεις την απόφαση να σπουδάσεις σε αυτό το Τμήμα όταν οι 71 φοιτητές, που έχει το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θεωρούνται ήδη πολλοί στην «πιάτσα» για να γίνουν οι αυριανοί επαγγελματίες του κινηματογράφου; Πώς, όταν η κινηματογραφική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εξυπηρετείται πρώτα και κύρια το πολυεθνικό κεφάλαιο της βιομηχανίας του «θεάματος»;

Τα παραπάνω ερωτήματα, κι άλλα πολλά, μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν συζητάει για τη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, γιατί πραγματικά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας. Μετράει δύο χρόνια ζωής χωρίς κτίριο, χωρίς στοιχειώδη υποδομή και μετέωρο το θέμα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το διδακτικό προσωπικό είναι αντιμέτωπο με εργασιακά προβλήματα.

Η πλειοψηφία των διδασκόντων έχουν προσληφθεί με το ΠΔ 407, δηλαδή είναι έκτακτοι, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ ο μισθός τους μόλις που φτάνει τα 900 ευρώ το μήνα. Με αυτά καλούνται να ζήσουν και να πληρώνουν τις μετακινήσεις τους, Αθήνα - Θεσσαλονίκη κι αντίστροφα, αφού το ΑΠΘ δεν καλύπτει έξοδα μετακίνησης κι οι περισσότεροι διδάσκοντες είναι μόνιμοι κάτοικοι Αθήνας. Οπως είναι φυσικό, έχουν δυσκολίες ακόμα και να συνεδριάζουν, να συζητούν και να σχεδιάζουν για τις ανάγκες του Τμήματος. Οι δυσκολίες τους πολλαπλασιάζονται καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για να κάνουν μάθημα.

Το Τμήμα δεν έχει τη μόνιμη στέγη, τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας που απαιτούνται. Φοιτητές και καθηγητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε διαμετρικά αντίθετες μεριές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μέρας, προκειμένου να κάνουν μάθημα. Από το Μουσείο Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και από εκεί στο ισόγειο της Καπναποθήκης στη Σταυρούπολη ή σε αίθουσες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου... Χρειάζονται, έτσι, 12-15 ώρες τη μέρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, με τα έξοδα μετακίνησης να βαραίνουν τους ίδιους.

Για το Τμήμα έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παλιά Καπναποθήκη της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης (κτίριο 10.000 τ.μ.), ωστόσο το κτίριο του Τμήματος Κινηματογράφου ολοκληρωμένο υπάρχει μόνο σε ...μακέτα.

Οσο για τη χρηματοδότηση, η διοίκηση σημειώνει ότι το Τμήμα θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από ευρωπαϊκά προγράμματα κατά 75% και κατά 25% από κρατικούς πόρους, με το ίδιο ακριβώς ποσό που χρηματοδοτήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και με το περιεχόμενο των σπουδών. Πρόσφατα, σε διημερίδα του Τμήματος Κινηματογράφου για το περιεχόμενο σπουδών του, έγινε αντιπαράθεση για το πόσο θεωρητικές ή πρακτικές πρέπει να είναι οι σπουδές. Η διημερίδα δεν κατέληξε πουθενά και τελικά θα κατατεθούν γραπτές προτάσεις από τους διδάσκοντες στην Προσωρινή Γενική Συνέλευση του Τμήματος για τελική διαμόρφωση. Ωστόσο, «διευκρινίστηκε» ότι ο χαρακτήρας θα είναι εφαρμοσμένος κι οι σπουδές θα διαρθρωθούν σε τρεις κύκλους: Βασικές σπουδές, ειδικότητες και πτυχιακή εργασία.

Αντιπαράθεση υπήρξε και για την παραγωγή ταινιών από τους φοιτητές. Διδάσκοντες σημείωσαν ότι η επιλογή εγκατάστασης του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη εμπεριέχει αφ' ενός το πρόβλημα της μετακίνησης των διδασκόντων κι αφ' ετέρου το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει εταιρίες παραγωγής ταινιών για να συνεργαστεί το Τμήμα. Την αντίθεσή της στο να εμπλακούν οι εταιρίες στην υπόθεση παραγωγής ταινιών των φοιτητών υπογράμμισε η διοίκηση του Τμήματος, ενώ σημείωσε ότι στόχο έχει να δημιουργήσει «περιβάλλον» κινηματογραφικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε, τελικά, ύστερα από πρόταση της διοίκησης να στηθεί Γραφείο Σπουδών, το οποίο θα αναλάβει την παραγωγή των ταινιών - ασκήσεων των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ