Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαδηλώσεις, καταγγελίες και δικαστικές αποφάσεις

Στιγμιότυπα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις

Associated Press

Στιγμιότυπα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην τέταρτη μαζική τους κινητοποίηση την τελευταία βδομάδα προχώρησαν, χτες, οι φοιτητές σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν επιμένει, προς το παρόν, στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη νεανική απασχόληση, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν νέους μέχρι 26 χρόνων χωρίς αιτιολογία ή αποζημίωση, την πρώτη διετία της πρόσληψής τους, αποδεχόμενος να «συζητήσει τροποποιήσεις και βελτιώσεις». Τα πνεύματα οξύνονται περαιτέρω, καθώς μέλος της ακροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης PTT - Sud χαροπαλεύει μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου, ενώ χτες υπήρξε η πρώτη δικαστική παρέμβαση ενάντια στην κατάληψη Πανεπιστημίου στην Γκερνόμπλ.

Στους δρόμους βρέθηκαν, και χτες, οι φοιτητές σε Λιμόζ, Καλέ, Ντουνκέρκ, Τουλούζη, Κλερμόν Φεράν, Ναντ, Ντρανσί, Μπρεστ, Ρεν, Στρασβούργο, Παρίσι, Κλισί σου Μπουά, Σεν Ντενί, Σαβινί σουρ Ορζ. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα στην Αριστερή Οχθη του Σηκουάνα με κεντρικό σύνθημα, εκτός από την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, «Οσοι είναι στους δρόμους, κυβερνούν». Ούτε χτες έλειψαν τα μικροεπεισόδια ολιγομελούς ομάδας που διαχωρίστηκε από τον κεντρικό κορμό της διαδήλωσης, για να συγκρουστεί με τους αστυνομικούς στην περίμετρο των κήπων του Λουξεμβούργου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Ντουνκέρκ, το Ντρανσί και η Λιμόζ ενώ η ένταση άρχισε να ανεβαίνει και στα προάστια του Παρισιού. Μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν στα προάστια Κλισί σου Μπουά και Σεν Ντενί, γνωστά από την έκρηξη που σημειώθηκε στα γκέτο τους, τον περασμένο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φοιτητών, 69 από τα 84 Πανεπιστήμια της χώρας συμμετέχουν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στις κινητοποιήσεις ενώ συνεχίζεται στην Ντιζόν η συνέλευση των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων για τον καθορισμό και συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους. Στο «χορό» έχουν εισέλθει και τα σχολεία, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στα 4 λύκεια της χώρας βρίσκεται υπό κατάληψη, με τα περισσότερα από τα κατειλημμένα λύκεια να βρίσκονται στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων πόλεων, γεγονός που δίνει νέο τόνο στις κινητοποιήσεις.

Ποινικοποίηση και καταγγελίες

Χτες, υπήρξε και η πρώτη δικαστική παρέμβαση στο θέμα. Μετά από προσφυγή γονιών και ορισμένων φοιτητών, δικαστήριο της περιφέρειας της Γκρενόμπλ καλεί, με απόφασή του, σε άμεσο τερματισμό της κατάληψης σε πανεπιστήμιο της πόλης Αλπέν, ανοίγοντας το δρόμο, όπως φαίνεται, στην ποινικοποίηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Με ανακοίνωσή της, η γενική συνέλευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου 1 του Παρισιού καταγγέλλει τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων για μειωμένη υποστήριξη των φοιτητικών αγώνων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει σε δυναμικές πρωτοβουλίες και αρκέστηκαν, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, σε μια 24ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα.

Το κλίμα βάρυνε περισσότερο, καθώς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται μέλος του ακροαριστερού συνδικάτου PTT - Sud κατά τα επεισόδια στην πλατεία του Εθνους, μετά το πέρας της μεγάλης διαδήλωσης το Σάββατο. Σύμφωνα με μαρτυρίες 3 φωτογράφων που βρίσκονταν μπροστά στο επεισόδιο, ο 39χρονος Σιρίλ Φερέζ χτυπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς, που στη συνέχεια καθυστέρησαν να καλέσουν ασθενοφόρο, παρά τις εκκλήσεις των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, δέχτηκε αντιπροσωπεία του συνδικάτου και διέταξε έρευνα, αν και εκπρόσωποι της αστυνομίας «ένιπταν τας χείρας τους». Το συνδικάτο της CGT και το ΚΚ Γαλλίας επέρριψαν την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Επιμένει ο ντε Βιλπέν

Στο κοινοβούλιο επρόκειτο να εμφανιστεί αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός όπου αναμενόταν, εκτός απροόπτου, να επιμείνει στην εφαρμογή του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης» από τον επόμενο μήνα. Νωρίτερα, χτες, ο ντε Βιλπέν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με οργανώσεις ανέργων στο Πουασί, δήλωσε «ανοιχτός σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις», αλλά αρνήθηκε την απόσυρση του νόμου.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Μαρκ Αϊνό, υπογράμμιζε, χτες, ότι «ολόκληρη η χώρα έχει εισέλθει σε μια αντιπαράθεση εξουσίας εξαιτίας των εγωιστικών προσωπικών φιλοδοξιών του πρωθυπουργού». Τα σχόλιά του προκάλεσαν αποχώρηση των βουλευτών του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ