Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χέρι χέρι αυταρχισμός και λιτότητα

Με εξευτελιστικές μηνιαίες αποδοχές, οι ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν μέχρι και 70 ώρες τη βδομάδα

Τις 70 ώρες τη βδομάδα αγγίζει το ωράριο εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών. Και για λεφτά, ούτε λόγος...

Motion Team

Τις 70 ώρες τη βδομάδα αγγίζει το ωράριο εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών. Και για λεφτά, ούτε λόγος...
Οσο θα σφίγγει η οικονομική θηλιά της κυβερνητικής πολιτικής στα νοσοκομεία όλο και συχνότερα θα εμφανίζονται τα συμπτώματα αυταρχισμού, είτε απ' τις διορισμένες διοικήσεις είτε με εφόδους αστυνομικών, όπως έγινε στο Βόλο την περασμένη βδομάδα. Αυτό τόνισαν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την πλασματικότητα των υπερωριών ούτε την παραοικονομία και τόνισαν ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να λύσει τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικότερα των εφημεριών ας κάνει ...έφοδο στις πραγματικές αιτίες, όπως οι 3.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών πανελλαδικά, στο εξοντωτικό ωράριο εργασίας με τις εξευτελιστικές αμοιβές των γιατρών και στις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν τον εξευτελισμό του Ιατρικού Μισθολογίου. Για παράδειγμα, ένας ειδικευόμενος γιατρός με πέντε χρόνια υπηρεσίας παίρνει μισθό 988,11 ευρώ. Σ' αυτόν το μισθό θα προστεθούν μέχρι και οχτώ εφημερίες το μήνα που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ. Κι όμως, γι' αυτά τα 1.600 ευρώ ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να δουλέψει πάνω από 70 ώρες τη βδομάδα (ημερήσιο οχτάωρο συν δύο 16ωρες εφημερίες).

Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για τις εφημερίες, ενώ, όπως κατάγγειλαν οι γιατροί, οι διοικήσεις των νοσοκομείων επεμβαίνουν πια στο επιστημονικό έργο κάνοντας υποδείξεις για εισαγωγές ή τους πιέζουν να προχωρήσουν γρηγορότερα στα εξιτήρια καθώς άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι τα ράντζα που υποτίθεται ότι είχαν περιοριστεί κατά 90% με το σύστημα που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας. Μια τέτοια απροκάλυπτη παρέμβαση έγινε προχτές απ' τη διοικήτρια Μαρία Καρρά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Θριάσιου Νοσοκομείου. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η πρακτική αυτή είναι κλιμακούμενη και εκδηλώνεται στο κλινικό έργο και ιδιαίτερα - όπως προχτές - στον τρόπο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Νέες ΑΕ για την εκπαίδευση

Μέχρι τώρα η εκπαίδευση των γιατρών γινόταν απ' τις επιστημονικές εταιρίες. Τώρα εμφανίστηκαν και Ανώνυμες Εταιρίες που διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια, με το αζημίωτο βέβαια. Ετσι, για ένα εκπαιδευτικό διήμερο το κόστος συμμετοχής είναι 200 ευρώ και επιβαρύνει το γιατρό που συμμετέχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί. «Πρόκειται για νέο πεδίο της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία», καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ