Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΟΥ ΕΑΜ ΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

(22 χρόνια περιμένει...)

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά, που σε γραφτό της στήλης γίνεται λόγος για το τυπογραφείο του ΕΑΜ της Καλλιθέας, στην οδό Σκρα 31, που στα χρόνια της Κατοχής δούλεψε εντατικά και πολύ αποδοτικά για την εκτύπωση του «Ρ», της «Ελεύθερης Ελλάδας» και πολλών άλλων αντιστασιακών εντύπων, όπως επίσης και μεγάλων αφισών, που ετοίμαζαν οι καλλιτέχνες του ΕΑΜ. Παραγωγή μοναδική, που ανησυχεί πολύ και πολλούς.

ΑΥΤΟ το τυπογραφείο, που βγήκε αλώβητο από χτυπήματα, με αφετηρία το 1942 σταμάτησε να τυπώνει το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Οκτώβρη 1944... Ενα καταπληκτικό σε σύλληψη και εκτέλεση παράνομο υπόγειο τυπογραφείο, σωστή κατακόμβη και μαζί με την πενταμελή συντροφική ομάδα με υπεύθυνο τον Γ. Ελληνούδη φυσικά παρούσα και η θρυλική «VICTORIA», που ήταν μοναδική σαν πιεστήριο στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης.

ΗΤΑΝ Οχτώβρης 1984, που ύστερα από 40 χρόνια το ΚΚΕ παρουσίαζε το τυπογραφείο της Καλλιθέας ατόφιο, όπως το 'χαν αφήσει. Εμοιαζε σαν αρχαιολογική ανασκαφή. Μέσα στη γενική συγκίνηση που έζησε τότε όχι μόνο η Καλλιθέα αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις ότι το οίκημα της Σκρα 31 θα βρει τον προορισμό του και ότι θα γίνει σημείο συνάντησης της νεολαίας μας στις αίθουσες του ΕΑΜικού Τύπου, αφού γίνουν διάφορες μετατροπές. Είκοσι δυο χρόνια από τη θερμουργό εκείνη συνάντηση με τον αντιστασιακό το βραδάκι της 25 του Οκτώβρη, στις αίθουσες του Δημαρχείου Καλλιθέας.

ΑΞΕΧΑΣΤΗ η βραδιά εκείνη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας. Παρόντες και αγωνιστές της Αντίστασης κι άλλοι νεότεροι, που θέλουν να ζήσουν τις μοναδικές εκείνες στιγμές. Ο Βασίλης Μπαρτζώτας (ο Φάνης της ΚΟΑ), ο Κ. Παναγιωτόπουλος, η Αριστούλα Ελληνούδη (κόρη του Γιώργου Ελληνούδη) μίλησαν κι έδωσαν μαρτυρίες, που έζησαν οι ίδιοι στο χρονικό διάστημα του εγκλεισμού τους μέσα στην κατακόμβη.

ΕΙΚΟΣΙ δύο χρόνια έχουν ξοδέψει οι διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί, για να ολοκληρώσουν την παρουσίαση του μουσείου του ΕΑΜικού Τύπου κι όμως απ' όλα φαίνεται πως η ώρα είναι «μηδέν»... Χωρίς να μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα πού βρίσκεται το έργο και ποια η προοπτική του.

ΤΗΝ περασμένη Τετάρτη, σ' ένα συναπάντημα με τον σ. Βαγγέλη Μενεμενή, ο σύντροφος πρακτικός και άμεσος στην πρώτη ερώτηση - τι γίνεται με το Μουσείο της Σκρα 31 - μου έδωσε ένα μικρό πόνημα αναφορικά με το τυπογραφείο, με τη διαδοχική παρακολούθηση της προσπάθειας για την αξιοποίησή του όπως ταιριάζει.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ, λιτός, υπομονετικός και άγρυπνος ο σ. Βαγγέλης Μενεμενής, που είχε δουλέψει στο τυπογραφείο αυτό μαζί με τους άλλους συντρόφους και ηρωικά βάσταξαν το οχυρό τους μολονότι οι καθημερινοί κίνδυνοι ήταν άμεσοι, καθώς κατακτητές κι οι δουλόφρονες συνεργάτες τους παρακολουθούσαν τον αγώνα και κάθε τόσο έπαιρναν σκληρά μέτρα.

ΕΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα χρόνια της Αναμονής για τη Σκρα 31. Η Ομοσπονδία των αντιστασιακών οργανώσεων, της (ΠΟΑΟ), η ΠΕΑΕΑ έχουν αγωνιστεί ασταμάτητα για να γίνει πράξη το χρέος αυτό το μεγάλο στον κόσμο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Πρέπει να πάμε μπροστά. Το Κόμμα μάς πρόσφερε ένα ολόκληρο Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου. Ατόφιο όπως το δημιούργησε και το λειτουργούσε μέχρι την ημέρα της Απελευθέρωσης. Είναι πια καιρός το έργο που το αποξέχασαν οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τελειώσει. Μικρή περιληπτική αναφορά σ' ένα σημαντικό θέμα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Και είναι δηλωτική πώς αντιμετωπίζουν το ΕΑΜ, αυτό το ισάξιο με το '21.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα διεκδίκησης για να σωθεί το ιστορικό παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ (2020-10-06 00:00:00.0)
Αξεχώριστη η καθημερινή μας δράση από τη μελέτη και διάδοση του «Ρ» (2008-06-13 00:00:00.0)
ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ (2007-02-18 00:00:00.0)
Η απόφαση του ΔΣ Καλλιθέας (2003-11-27 00:00:00.0)
«Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης» (2003-11-27 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της (2003-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ