Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Στη σκιά της σελήνης

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου στην Ελλάδα, ορατό σε ποσοστό 100% από το Καστελόριζο, αρχίζει σήμερα στις 13:53 και θα ολοκληρωθεί στις 13:55. Το ακριτικό νησί θα βρεθεί μέσα στην κύρια ζώνη της ολικής έκλειψης και ο ήλιος θα καλυφθεί από τη σκιά της σελήνης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη ηλίου. Η ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο ήλιος, η σελήνη και η γη ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε η σκιά της σελήνης να πέφτει πάνω στη γη.

Η αρχή της ζώνης ολικής έκλειψης θα εμφανιστεί στην ανατολική Βραζιλία, όπου η έκλειψη θα σημειωθεί στις 5:30 το πρωί (τοπική ώρα) και το τέλος της ζώνης θα εντοπιστεί στη Μογγολία, στις 7:30 το βράδυ (τοπική ώρα). Η προηγούμενη ορατή από την Ελλάδα ολική έκλειψη ηλίου ήταν το 1936 στη Χίο και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί μετά από 82 χρόνια και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου του 2088. Στην εξέλιξη του φαινομένου ο ουρανός σκοτεινιάζει, η θερμοκρασία πέφτει και η κίνηση της σκιάς της σελήνης στην επιφάνεια της γης γίνεται με υπερηχητική ταχύτητα.

Οπως γίνεται αντιληπτό, τις τελευταίες ημέρες το Καστελόριζο έχει την τιμητική του. Ηδη, πλήθος κόσμου έχει μεταβεί στο νησί για να παρακολουθήσει το φαινόμενο και είναι χαρακτηριστικό πως από χτες υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα δωμάτια του νησιού. Τέλος, σημειώνουμε ότι για την επιστημονική καταγραφή της έκλειψης του ηλίου θα μεταβούν στο νησί Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, με το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ