Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Εξυπηρετήσεις πάσης φύσεως στο κεφάλαιο!

Το παράδειγμα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ

Η μετατροπή πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ...γραφεία εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, που μπαίνει στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας αυτό το διάστημα, έχει ήδη δρομολογηθεί στα «δημόσια» ακόμα σήμερα ιδρύματα.

Σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ λειτουργούν ήδη μηχανισμοί «εξυπηρέτησης» των επιχειρήσεων. Ενας τέτοιος μηχανισμός είναι τα λεγόμενα Γραφεία Διασύνδεσης, τα οποία, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας των αποφοίτων, εξασφαλίζουν ουσιαστικά αποθήκες εφεδρικής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, ενώ οργανώνουν και τη διαφήμιση διαφόρων επιχειρήσεων μέσα στα ιδρύματα. Βέβαια, αν και τα Γραφεία Διασύνδεσης λειτουργούν από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η ανεργία των αποφοίτων συνεχίζει να αυξάνεται...

Τα Γραφεία Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στοχεύουν - όπως λένε - στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας του πανεπιστημίου με την ελληνική και διεθνή(!) αγορά. Λειτουργούν δήθεν ως «γραφεία ευρέσεως εργασίας», σύγχρονου δουλεμπορίου δηλαδή, χωρίς οι φοιτητές να πληρώνουν προς το παρόν κάποιο αντίτιμο. Παράλληλα, προωθούν προγράμματα του ΟΑΕΔ, που συγκαλύπτουν την ανεργία επιδοτώντας τους εργοδότες, ενώ αναλαμβάνουν και τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών σε συνθήκες... μαύρης εργασίας και ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Στην ουσία, φροντίζουν να φέρουν φοιτητές και αποφοίτους σε επαφή με το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, να μάθουν να μην ελπίζουν σε σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΑΠΘ έχουν δημιουργήσει, για παράδειγμα, «Δίκτυο Συνεργασίας Αποφοίτων - Επιχειρήσεων». Ετσι, οι απόφοιτοι είναι διαθέσιμοι στους εργοδότες μέσω της Βάσης Δεδομένων, όπου καταχωρούνται τα βιογραφικά τους στοιχεία και σε αυτά έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι εργοδότες, ώστε να διαλέξουν εργατικό δυναμικό! Το «Δίκτυο Συνεργασίας» διοργανώνει παράλληλα εκδηλώσεις (π.χ. «Ημέρες Καριέρας»), για να διαφημίζει τις εταιρίες και σεμινάρια απασχόλησης, όπου διαφημίζει διάφορες μορφές κατάρτισης (π.χ. τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης). Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως επανειλημμένα έχει σχολιάσει ο «Ρ», γίνονται από κοινού με επιχειρήσεις και στοχεύουν στον προσανατολισμό των φοιτητών και των προγραμμάτων σπουδών στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το πρώτο Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1997 στα πλαίσια του Β` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (πρόγραμμα ΕΠΕΑΚ) και συνεχίζεται με χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ. Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει πιο έντονη δραστηριότητα με προγράμματα ελαστικής απασχόλησης και κατάρτισης (π.χ «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση 2000 - 2006», Stage, «Πρωτοβουλία υποβοήθησης της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου). Ακόμα, διοργανώνει σεμινάρια «απασχόλησης» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διάρκειας 3 - 6 μηνών, στα πλαίσια της λεγόμενης «κινητικότητας», δηλαδή της εργασιακής περιπλάνησης των εργαζομένων σ' όποιο μέρος της Ευρώπης τους έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να τους ξεζουμίσει για μικρό χρονικό διάστημα και μετά να «πεταχτούν» πάλι στην ανεργία. Αντίστοιχα λειτουργεί και το Γραφείο Διασύνδεσης του ΠΑΜΑΚ, που ιδρύθηκε από το 1994.

Ολα τα παραπάνω λειτουργούν μέσα σε δημόσια πανεπιστήμια! Αποκαλύπτοντας στους φοιτητές το ρόλο εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που παίζουν αυτοί οι μηχανισμοί, η Πανσπουδαστική ΚΣ, τους καλεί να αντεπιτεθούν δυναμικά σ' αυτήν την κατάσταση, να βάλουν φραγμό στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και δουλιά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ