Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΥΝΤΑΖΕΖΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
«Βωβο - τσιμέντο» κατά αρχαιοτήτων!

«Ατολμο» εμφανίζεται το ΥΠΠΟ για τη στοιχειώδη υπεράσπιση του αρχαιολογικού χώρου από την τσιμεντοποίηση

Επιμένει - με τις κυβερνητικές «ευλογίες» - η εταιρία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού στην κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου (12.000 τ.μ.). στην «καρδιά» του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στη θέση Λιμένας Πασά, στην Πουνταζέζα του Λαυρίου!

Το αίτημα της εταιρίας απασχόλησε επί ώρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχτές, αφού η συγκεκριμένη περιοχή απειλείται με τσιμέντο από το 1988 (από άλλους) και από το 1996 από τον Βωβό. Από τότε μέχρι σήμερα κατατέθηκαν πλήθος μηνύσεων και προσφυγών στο ΣτΕ κατά των σχετικών μελετών, ενώ, εξαρχής η Αρχαιολογική Υπηρεσία εμφανίζεται «διπρόσωπη». Ισως γι' αυτό το λόγο, τελικά, το ΚΑΣ αποφάσισε επιτόπια αυτοψία, αντί να απορρίψει το αίτημα, όπως επιβάλλουν τουλάχιστον τα στοιχεία που του κατατέθηκαν.

Το σημαντικότερο στοιχείο που επιβάλλει την προστασία της περιοχής είναι ότι από το 1980 αυτή κηρύχτηκε ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο φυσικού κάλλους. Κι όμως η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (Κτηματοκατασκευαστική Εταιρία του Δημοσίου) το 1988 αιτήθηκε την κατασκευή 169 κατοικιών. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων απέρριψε τότε το αίτημα επειδή θα επέφερε αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο, το 1989, το ΚΑΣ, κατά πλειοψηφία, αποδέχτηκε, «κατ' αρχήν», το αίτημα, με τον όρο να τροποποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη.

Η μελέτη δεν προχώρησε και το 1996 «εμφανίζεται» ο Βωβός. Ως νέος ιδιοκτήτης καταθέτει νέα μελέτη το 1998 για την κατασκευή 112 κατοικιών (μεζονέτες) που μαζί με βοηθητικούς χώρους θα καταλάμβαναν έκταση πάνω από 15.000 τ.μ. Το Δασαρχείο Λαυρίου επεμβαίνει λέγοντας ότι η περιοχή είναι δασική, αλλά η εταιρία άσκησε «ενστάσεις», που γίνονται «εν μέρει δεκτές» από την αρμόδια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων. Ο Δήμος Λαυρίου προσφεύγει κατά της επιτροπής... αλλά τελικά ανακαλεί την προσφυγή του, με αποτέλεσμα η έκταση να χαρακτηριστεί τελικά, το 2004, «χορτολιβαδική»! Στο θέμα παρεμβαίνει, με καταγγελία - ανακοίνωση η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ. Αλλά και η Νομαρχία Α. Αττικής «διευκόλυνε» τον μεγαλοεργολάβο, διά της μετατόπισης των αγροτικών οδών, ώστε να ενιαιοποιηθεί η έκταση!

Με τις προσφυγές στο ΣτΕ το 1998 το συγκρότημα δεν κατασκευάζεται, αλλά η εταιρία επιμένει. Και επανέρχεται με νέα μελέτη για κατασκευή, αυτή τη φορά, ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 12.000 τ.μ.! Το δυσάρεστο είναι ότι η Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων δέχεται το αίτημα της εταιρίας, ζητώντας μόνο να... «σεβαστεί» το τοπίο! Η Εφορεία Εναλίων, επίσης, δέχεται, αλλά με «περιορισμούς» αναφορικά σε πιθανές πλωτές εγκαταστάσεις, ενώ και η αρμόδια Διεύθυνση εισηγείται θετικά! Το «επιχείρημα» είναι ότι ναι μεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, αλλά η μελέτη είναι εκτός Ζώνης Α΄ προστασίας (αδόμητη)! «Προσπερνούν», όμως, όλες τις άλλες κηρύξεις, αλλά και το «πνεύμα» της αρχαιολογικής κήρυξης!

Σημειώνουμε ότι στο Λιμένα του Πασά υπάρχουν αρχαίο ναυάγιο και άλλες αρχαιότητες. Μέλη του ΚΑΣ εκτίμησαν ότι η μελέτη είναι «ασαφής» ως προς τις αρχαιότητες και τελικά επιλέχθηκε η «λύση» της αυτοψίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ