Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Σπύρος Καλφόπουλος

Ενας σημαντικός λαϊκός καλλιτέχνης, ο 83χρονος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Σπύρος Καλφόπουλος, «έφυγε» χτες και θα κηδευτεί σήμερα (5 μ.μ.), από το ναό Αγ. Δημητρίου Πετρούπολης.

Γεννημένος στον Πειραιά (27/1/1923) κάνει την εμφάνισή του στο πάλκο και τη δισκογραφία στα χρόνια του Εμφυλίου, μαζί με τους Μητσάκη, Καλδάρα, Μπακάλη, Λαύκα, Τζουανάκο, Τατασόπουλο, Χάρμα, Δερβενιώτη, Καπλάνη, Κλουβάτο, Ζαμπέτα, Πετσά κ.ά., συνεχίζοντας την παράδοση του ρεμπέτικου. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα στον ΕΛΑΣ (υπολοχαγός). Μετά την απελευθέρωση, στη διάρκεια του Εμφυλίου, συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη. Οταν επέστρεψε, κυκλοφόρησε το 1947, με μεγάλη επιτυχία, το «Δυο μάτια, μάτια μου» με την αδελφή του Σούλα Καλφοπούλου και τον Χρήστο Νάκο. Ακολουθούν τραγούδια του με ερμηνευτές τους Στέλλα Χασκήλ, Μάρκο Βαμβακάρη, Στελλάκη Περπινιάδη, Τάκη Μπίνη κ.ά. Το 1962 σταμάτησε να γράφει. Φεύγει στην Αμερική κι όταν επιστρέφει στην Ελλάδα ξαναρχίζει τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις.

Ως ένας από τους εκπροσώπους της θρυλικής παλιάς φρουράς, μετά το 1974, αγωνίστηκε για την αναβίωση του ρεμπέτικου, σε κοινές εμφανίσεις, με τους: Μπαγιαντέρα, Κηρομύτη, Ρούκουνα, Μοσχονά, Γενίτσαρη, Χρυσάφη, Κυριαζή κ.ά. Ηταν και δάσκαλος του μπουζουκιού μέχρι πριν από δυο χρόνια. Τα περισσότερα τραγούδια του είναι ζεϊμπέκικα, αλλά είχε αδυναμία και στους ανατολίτικους ρυθμούς. Ερμηνευτές των τραγουδιών του υπήρξαν, επίσης, οι Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Νίκος Καλλέργης, Νίκος Βούλγαρης, Πάνος Σάμης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ