Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Κερδοφόρα παρά τις επιβαρύνσεις

Αν και τα κέρδη της ΔΕΗ ξεπέρασαν τα 135 εκατ. ευρώ, από φθινόπωρο έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος...

Καθαρά κέρδη 135,7 εκατ. ευρώ αποκόμισε η ΔΕΗ ΑΕ το 2005, παρά την αύξηση των δαπανών της λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και τη - για πρώτη φορά - αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Κιότο. Αυτοί οι παράγοντες μείωσαν κατά 54% τα κέρδη της Επιχείρησης σε σχέση με το 2004, όπου σημείωσε κέρδη 293,1 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ, το ζήτημα των κερδών δεν είναι και ζήτημα εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Παρ' όλα αυτά, ως τέτοιο επιδιώκει να το παρουσιάσει η διοίκησή της προκειμένου να διευκολύνει επικοινωνιακά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διέψευσε προχτές τα σενάρια περί επίσημης εισήγησης της Επιχείρησης προς το υπουργείο για αύξηση 7,5%. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει σαφές ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα γίνει το καλοκαίρι και προφανώς θα έχει παρόμοια φιλοσοφία με αυτή του 2005, όταν συνδέθηκε η τιμή με την κατανάλωση σε μια συνολικά απαράδεκτη αύξηση των τιμολογίων. Μάλιστα, το «7,5%» λειτουργεί «απαλλακτικά» για κάθε αύξηση μικρότερη από αυτό, αλλά σαφώς εξίσου μεγάλη και σκληρή για τα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Πάντως η ΔΕΗ ΑΕ είχε αύξηση εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που που ανακοινώθηκαν χτες, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε το 2005 κατά 4,8% και διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ