Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Ζήσε Μαύρε μου, να φας το Μάη τριφύλλι... »

Ασάφεια, αλλά και απροθυμία χαρακτηρίζουν τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης της πτηνοτροφίας

«Μαύρη χρονιά» για την πτηνοτροφία και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους της χώρας μας είναι το έτος που διανύουμε. Κι αυτό, γιατί η τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι πτηνοτρόφοι δε φαίνεται να... συγκινεί ιδιαίτερα τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ - ούτε βεβαίως και την ελληνική κυβέρνηση - μια και η λήψη των όποιων μέτρων παρθούν τελικά θα πρέπει να αναμένονται κατά τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Χτες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής με θέμα τη λήψη μέτρων στήριξης προς τους πτηνοτρόφους που πλήττονται σφοδρά εξαιτίας της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης πουλερικών και των προϊόντων τους - για τη χώρα μας η μείωση της κατανάλωσης ξεπερνά το 60% σε σχέση με το 2004 - αποφασίστηκε να προταθεί προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η λήψη πρόσθετων μέτρων χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη συγχρηματοδότηση κατά 50% του κόστους μέτρων στήριξης της αγοράς για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών και της κατανάλωσης αυγών και πουλερικών. Η πρόταση θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς ψήφιση έως τα τέλη Απρίλη. Αφού εγκριθεί η νομική βάση της πρότασης, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή, προς έγκριση, τα μέτρα που προτείνουν για την αντιμετώπιση των δικών τους ξεχωριστών προβλημάτων. Με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένουμε πόσα από τα αιτήματα των εγχώριων πτηνοτροφικών φορέων θα συμπεριληφθούν στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης...

Καταλαβαίνει κανείς ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει εξαιτίας αφ' ενός του γραφειοκρατικού δαιδάλου της ΕΕ και αφ' ετέρου της απροθυμίας των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων κάλυψης του χαμένου εισοδήματος των πτηνοτρόφων. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης - δηλαδή τις ανέξοδες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για στήριξη της μικρομεσαίας πτηνοτροφίας - τότε δικαίως η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μαύρη χρονιά ενός εκ των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής γεωργικής οικονομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη απόγνωση οι πτηνοτρόφοι(2006-03-15 00:00:00.0)
Νέα δοκιμασία για τους πτηνοτρόφους(2006-01-14 00:00:00.0)
«Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό»(2006-01-12 00:00:00.0)
Απαγόρευσαν την εισαγωγή άγριων πτηνών(2005-10-27 00:00:00.0)
«Δε δικαιολογείται ο πανικός»(2005-10-23 00:00:00.0)
Ανάγκη για ταχύτερη δράση και μεσοπρόθεσμα μέτρα...(2004-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ