Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ποινικές διώξεις σε βάρος της AGB

Ερευνα και για τυχόν ευθύνες του ΕΣΡ

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν κατά της AGB από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη.

Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος για απάτη κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για ψευδή υποβολή δήλωσης κατ' εξακολούθηση. Οι διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του Γιάννη Αναστασάκου προέδρου της εταιρίας AGB, Σπύρου Ζαβιτσιάνου διευθύνοντα συμβούλου και του μετόχου της εταιρίας Σταύρου Λεούση. Κατηγορούνται ότι ψευδώς βεβαίωσαν πως στο μετοχικό κεφάλαιο της AGB δε μετέχουν διαφημιστικές εταιρίες, ενώ ο Σταύρος Λεούσης είναι μέτοχος σε τέσσερις διαφημιστικές εταιρίες.

Στο 42 σελίδων πόρισμα της Εισαγγελίας Αθηνών αναφέρονται και 17 περιπτώσεις μη ορθής καταμέτρησης της τηλεθέασης, όπως, για παράδειγμα, μετρήσεις που γίνονται σε ώρες «μπλακ άουτ», σε 38ωρη συνεχή τηλεθέαση σε ένα μόνον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ βρέθηκε νοικοκυριό όπου τα μέλη της οικογένειας ήταν εικονικά πρόσωπα και το τηλέφωνο που υπήρχε ανήκε στην ΑGB.

Επίσης, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν ευθύνες τα μέλη του ΕΣΡ για πλημμελή έλεγχο της εταιρίας για τη μη υποβολή δηλώσεων οικονομικής αυτοτέλειας, την οποία θα διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου. Η AGB δεν είχε υποβάλει δηλώσεις στο ΕΣΡ από το 2002 που εντάχθηκε στο Μητρώο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Επικρατείας μέχρι το 2005.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα και πόρισμα της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη, ύστερα από δηλώσεις του Λάκη Λαζόπουλου και δημοσίευμα εφημερίδας για τον τρόπο διεξαγωγής των μετρήσεων τηλεθέασης. Το πόρισμα από τα μέσα του Μάρτη ήταν στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η AGB, όπως είναι γνωστό, με τα «αόρατα» μηχανάκια της είναι η κυρίαρχος εταιρία, που έχει το μονοπώλιο της μέτρησης της τηλεθέασης και, κατά συνέπεια, το «μαχαίρι» για το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ρόλος της AGB στο τηλεοπτικό τοπίο είναι φανερό πως είναι καθοριστικός για τα κέρδη που εισπράττουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τα διαφημιστικά πακέτα μέσω των τηλεμετρήσεων της εταιρίας. Οι μετρήσεις έχουν αμφισβητηθεί από πολλές πλευρές, από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει πού είναι «στημένα» τα μηχανάκια και με ποια κριτήρια και πώς γίνονται οι μετρήσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με το μοίρασμα όχι μόνο των διαφημιστικών πακέτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με την ποιότητα των προγραμμάτων και με την πολυφωνική ενημέρωση.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η AGB εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αρνείται στο σύνολό του το κατηγορητήριο και μιλά «για πρωτοφανή δίωξη στα διεθνή χρονικά». Ισχυρίζεται ότι όλες οι επίσημες εκθέσεις ελέγχων της μέτρησης τηλεθέασης που περιέχονται στη δικογραφία, «αποδεικνύουν την αμεροληψία στη λειτουργία της εταιρίας και πιστοποιούν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μέτρησης». Η AGB θα προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα προκειμένου να διαφυλάξει τη φήμη της και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Σε δήλωσή του, ο μέτοχος Στ. Λεούσης ισχυρίζεται ότι η δίωξή του, αλλά και οι διώξεις των Γ. Αναστασάκου και Σπ. Ζαβιτσιάνου είναι «αβάσιμες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότεροι μπροστά στη μικρή οθόνη (2003-06-11 00:00:00.0)
Πτώση μεν... καθήλωση δε (2001-06-07 00:00:00.0)
Η Ευρώπη της τηλεθέασης (1999-06-10 00:00:00.0)
Αρση της εμπιστοσύνης (1998-04-07 00:00:00.0)
Ο διευθυντής της ΕΡΤ για την AGB (1997-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ