Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ
Τιμωρήστε αυτούς που σας ξεκληρίζουν

Ανακοίνωση - πρόσκληση προς τη μικρομεσαία αγροτιά να αντισταθεί στις καταστροφικές συνέπειες των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων

«Για να σταματήσει το ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών και ο μαρασμός της υπαίθρου απαιτείται συνεχής και μακρόχρονος αγώνας, για ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και διατροφικές ανάγκες του λαού». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που αναφέρεται στα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που βιώνουν την περίοδο αυτή οι καπνοπαραγωγοί της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, τονίζεται: «Οι καπνοπαραγωγοί ζουν εδώ και μήνες τις τραγικές συνέπειες με τις τιμές - κοροϊδία για τον καπνό. Η περίοδος παράδοσης - παραλαβής των καπνών λήγει στις 15 και 30 Απρίλη και πολλές εταιρίες δεν έχουν καλά - καλά ξεκινήσει τις παραλαβές, εκβιάζοντας με τιμές και κάτω από το μισό των περσινών εμπορικών τιμών (ποικιλία ΜΠΕΡΛΕΪ από 0,40 ευρώ /κιλό πέρυσι σε 0,20 ευρώ/κιλό φέτος, ποικιλία ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ από 0,32 σε 0,17 - 0,19, ποικιλίες ΚΑΤΕΡΙΝΗ και ΣΑΜΨΟΥΝ από 2,50 σε 0,50 - 2,10. Αντίστοιχες οι τιμές και για τους ΜΠΑΣΜΑΔΕΣ στην περιοχή της Νιγρίτας). Η κυβέρνηση "σφυρίζει αδιάφορα" χωρίς να επιβάλλει με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς την τήρηση των υπογεγραμμένων συμβολαίων μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια (κατάθεση Εγγυητικών και Προγραμμάτων Παραλαβής) με ορατό το κίνδυνο απώλειας της επιδότησης για τους καπνοπαραγωγούς».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «υπεύθυνοι για αυτήν την εξέλιξη είναι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί:

  • Εδώ και χρόνια έχουν συνδέσει την καταβολή των επιδοτήσεων με τη διαμόρφωση των εμπορικών τιμών.
  • Εχουν απελευθερώσει τις εισαγωγές καπνού και ταυτόχρονα έχουν καταργήσει τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, προχώρησαν στη διάλυση του Οργανισμού Καπνού, γενικά κάθε μέτρου ενίσχυσης και προστασίας της εγχώριας παραγωγής.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής των ευρωλάγνων κυβερνήσεων και κομμάτων. Κύριο τους μέλημα είναι πώς θα ενισχυθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, πώς θα συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια».

Η ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρεται στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία:

«Οδηγεί στην κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και τον περιορισμό άλλων καλλιεργειών (βαμβάκι, λάδι). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 120.000 τόνους καπνού πέρσι θα κινηθούμε φέτος στους 30.000 - 35.000 και κυρίως σε δυο ποικιλίες(ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΠΑΣΜΑΣ). Θα συρρικνώσει και άλλο τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή. Ο ρόλος του "Ποντίου Πιλάτου" της κυβέρνησης πρέπει να καταγγελθεί με κάθε τρόπο. Πρέπει όμως να καταλογιστούν και οι ευρύτερες ευθύνες. Πού είναι οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χορό της κατρακύλας των τιμών, που έστησαν οι καπνέμποροι; Πού είναι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού στον εκβιασμό και τη ληστεία σε βάρος των Δημοτών - Πολιτών κάθε Νομού;».

Τέλος, με την ανακοίνωση της ΕΠ Κ. Μακεδονίας απευθύνεται πρόσκληση στους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα, να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τους τιμωρήσουν για την πολιτική τους, τονίζοντας ότι «οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές είναι μια ευκαιρία» και καλώντας τους να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ