Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο περιθώριο η φοιτητική μέριμνα

Μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Το ζήτημα της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας, είναι ένα ακόμα από τα προβλήματα που χρονίζουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και τώρα επί ΝΔ, για το οποίο επίσης, καλούνται οι φοιτητές να απαντήσουν αύριο με την ψήφο τους. Η σίτιση και η στέγαση δεν παρέχονται δωρεάν σε όλους, οι μεταφορές δεν είναι δωρεάν και οι όποιες εκπτώσεις πετσοκόβονται κλπ. Οσο για το περιβόητο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα (για το οποίο παρατείνεται μέχρι 4 Απρίλη η προθεσμία υποβολής της αίτησης από τους δικαιούχους) δεν αρκεί παρά για... έναν καφέ τη μέρα, όταν οι φοιτητές έχουν ανάγκη από ένα μισθό το μήνα για να τα βγάλουν πέρα.

Η παραπάνω κατάσταση είναι απόρροια της συνειδητής υποχρηματοδότησης, που αξιοποιείται για να πέσει «στα μαλακά» η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε αυτό τους το... έργο, οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης έχουν πρόθυμο συμπαραστάτη τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που απέχουν από κάθε σχετική διεκδίκηση, βοηθώντας τη διατήρηση και ενίσχυση αυτής της κατάστασης.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Εδεσσα, όπου οι φοιτητές σιτίζονται σε τουριστικό κέντρο, στριμώχνονται με τους πελάτες του κέντρου, ενώ ακόμα και το ποσό που καταβάλλει το πανεπιστήμιο για τη σίτισή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το παραπάνω γεγονός αναδεικνύει το ΚΚΕ με χτεσινή Ερώτηση στη Βουλή.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα έχει να δώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, όπου ιδιαίτερα οξυμένο παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα. Οι φοιτητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα, μεταφέρονται σε αίθουσες διασκορπισμένες «στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα», σε χώρους ακόμη και πρώην τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων, ενώ υπάρχουν τμήματα που στεγάζονται ακόμη και μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας! Η Φοιτητική Εστία διαθέτει μόλις 78 κλίνες ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές που διαμένουν σε ξενοδοχεία - εστίες είναι «υπό διωγμό» τις περιόδους που υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Την ίδια ώρα, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ψήφισαν στη Σύγκλητο προσύμφωνο ενοικίασης χώρου από το Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης για να στεγάσει τους φοιτητές, με αντίτιμο 4,5 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμησή του και 10.000 ευρώ το μήνα για την ενοικίαση του χώρου, για πέντε έτη, καθώς μετά η τιμή θα αυξηθεί σε 20.000 ευρώ... την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο διαθέτει αναξιοποίητο το χώρο του Παλαιού Φρουρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ