Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι σύλλογοι και η ψηφοφορία

Σε 192 συλλόγους των Πανεπιστημίων και σε 67 συλλόγους των ΤΕΙ αναμένεται να ανοίξουν αύριο οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, για την εκλογή των νέων ΔΣ και των αντιπροσώπων των φοιτητών και σπουδαστών στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Συνολικά, οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι 201 και οι σπουδαστικοί 74, ωστόσο δε γίνονται εκλογές σε όλους. Υπάρχουν νέα Τμήματα όπου τα ΔΣ δεν έχουν προλάβει να συγκροτηθούν και περιπτώσεις όπου οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο (δεν προβλέπεται στον κανονισμό της ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ). Πέρσι, είχαν γίνει εκλογές σε 190 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 62 συλλόγους των ΤΕΙ.

Πέρσι ψήφισαν συνολικά 97.628 φοιτητές και 46.187 σπουδαστές. Σημειώνουμε ότι δεν έγιναν εκλογές σε δυο μεγάλους συλλόγους των ΤΕΙ (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και Διοίκησης - Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας) καθώς το πρωί των εκλογών η Πανσπουδαστική Κ.Σ. ανακάλυψε ότι είχε δρομολογηθεί προσπάθεια εκτεταμένης νοθείας, αφού στους εκλογικούς καταλόγους είχαν προστεθεί εκατοντάδες ονόματα ανθρώπων που δεν ήταν σπουδαστές.

Δηλαδή, συνολικά, πέρσι ψήφισαν 143.815 φοιτητές και σπουδαστές (3.235 περισσότεροι από το 2004, που είχαν ψηφίσει 140.580) και η συμμετοχή των φοιτητών συνέχισε την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, πράγμα που αναμένεται να γίνει και φέτος.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Ο γενικός κανόνας της διαδικασίας της ψηφοφορίας επιτάσσει οι κάλπες να ανοίξουν με την ανατολή του ηλίου και να κλείσουν με τη δύση του, ωστόσο αυτό μεταφράζεται συχνά ως: 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα (καταλόγους) των Τμημάτων με την επίδειξη απαραίτητα της αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Θυμίζουμε ότι από φέτος δε θα γίνονται δεκτές οι «βεβαιώσεις» που έδιναν οι γραμματείες των Τμημάτων για να πιστοποιούν την ταυτότητα ενός φοιτητή ή σπουδαστή που δεν έφερε επίσημο έγγραφο.

Οι εκλογές διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα. Στο πανελλαδικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και στη δύναμη της ΕΦΕΕ δεν καταγράφονται τα αποτελέσματα των συλλόγων του εξωτερικού, ούτε αυτών όπου οι εκλογές γίνονται με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Επίσης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και σε μέλη Σωμάτων Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ