Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ συγκρούσεις τουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων με μαχητές του ΡΚΚ, με 12 νεκρούς - 11 αντάρτες και ένα στρατιώτη - αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ανατολία, το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας πρότεινε χτες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μία επαρχία και την ανανέωσή της για άλλες τέσσερις στην περιοχή.

Η επαρχία για την οποία προτάθηκε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (που, πρακτικά, δίνει υπερεξουσίες στις αρχές ασφαλείας) είναι η Βαν. Ομως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - το μεικτό σώμα στρατιωτικών και πολιτικών που αποφασίζει για θέματα άμυνας στην Τουρκία - ζήτησε εκ νέου παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τέσσερις άλλες επαρχίες. Το πιθανότερο είναι ότι οι προτάσεις του θα γίνουν νόμος σύντομα, αφού το Κοινοβούλιο συντάσσεται πάντα με τις αποφάσεις του MGK.

Οι πέντε επαρχίες κουρδικής πλειοψηφίας υπάγονται από το 1987 στις αρμοδιότητες του γραφείου του κυβερνήτη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ και το οποίο συντονίζει τον πόλεμο εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που ξέσπασε το 1984.

Το ΡΚΚ έθεσε τέλος στον ένοπλο αγώνα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους το Σεπτέμβρη του 1999, όπως είχε ζητήσει ο αρχηγός του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πάντως ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον του ΡΚΚ, πολύ συχνά και εκτός συνόρων - εισβάλλοντας στο Ιράκ.

Στο Χάκαρι (μία από τις επαρχίες αυτές) 11 Κούρδοι αντάρτες και 1 Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις το Σαββατοκύριακο, κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ