Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ»
Απειλεί ο ΟΟΣΑ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με κυρώσεις απειλεί ο ΟΟΣΑ 35 χώρες, που αποκαλεί «φορολογικούς παραδείσους», εάν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματός τους.

Ο οργανισμός έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστα 35 «φορολογικών παραδείσων», στην οποία συμπεριλαμβάνονται περιοχές, οι οποίες συνδέονται με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ - Μονακό, Ανδόρα, Γιβραλτάρ και Παρθένες Νήσοι - δίνοντάς τους προθεσμία ενός έτους για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματός τους και απειλώντας με κυρώσεις σε ενάντια περίπτωση. Κατά τον ΟΟΣΑ, οι 35 «φορολογικοί παράδεισοι» κατηγορούνται για προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων, των οποίων το κύριο μέλημα είναι η αποφυγή πληρωμής φόρων στη χώρα τους.

Ο ΟΟΣΑ «εργάζεται» στην κατεύθυνση μίας «κοινής προσέγγισης», στην οποία περιλαμβάνεται «η λήψη μέτρων αποτροπής κατά των περιοχών που αρνούνται να συνεργαστούν», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος (GAFI) είχε δώσει στη δημοσιότητα μια «μαύρη λίστα» 15 χωρών, οι οποίες κατηγορούνται για παροχή σχετικών διευκολύνσεων και δε συνεργάζονται με τις πλέον ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ενας μεγάλος αριθμός των χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα της GAFI φιγουράρει στη λίστα που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ