Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παρά τις απώλειες, διατηρείται ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός

ΤΟΚΙΟ.-

Η επόμενη μέρα των γενικών εκλογών στην Ιαπωνία βρήκε χτες τον πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι να προσπαθεί να ανασυντάξει τις πολιτικές του δυνάμεις με στόχο τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, μιας που το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών είχε ως αποτέλεσμα η (κυβερνώσα) παράταξη να χάσει αρκετές από τις έδρες της που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Γι' αυτό το λόγο ο Μόρι δήλωσε χτες με νόημα: «Είναι βούληση του λαού τα τρία κόμματα να συνεχίσουν να κυβερνούν... Ομως, τα κυβερνώντα κόμματα θα ακούσουν προσεχτικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης στις κρατικές υποθέσεις»...

Οπως ανακοινώθηκε, το «Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών» έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή καταλαμβάνοντας 233 έδρες (από τις 271 που είχε στις προηγούμενες εκλογές). Το κόμμα «Κομέιτο» που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα περιορίστηκε στις 31 έδρες από τις 42 που είχε στην προηγούμενη Βουλή, ενώ και το «Νέο Συντηρητικό Κόμμα» από 18 έδρες, που είχε, περιορίστηκε στις 7. Το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» αύξησε τη δύναμή του, από 95 έδρες που είχε στην προηγούμενη βουλή σε 127. Παρά τις απώλειες, τα τρία κόμματα που συγκροτούσαν την κυβέρνηση Μόρι εξακολουθούν να έχουν μία άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή καταλαμβάνοντας συνολικά 271 έδρες, σε σύνολο 480. Προ των εκλογών της Κυριακής, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός κατείχε συνολικά 336 έδρες.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές της Κυριακής κυμάνθηκε στο 62%.

Χτες, το κόμμα «Κομέιτο» και το «Νέο Συντηρητικό Κόμμα» που συμμετείχαν στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό τον Γιοσίρο Μόρι συμφώνησαν σε συνάντηση με τον τελευταίο να παραμείνει στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης. Ο Μόρι αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει τα ονόματα ενός ανασχηματισμένου υπουργικού συμβουλίου στις 4 του Ιούλη ύστερα από τον επαναδιορισμό του από την έκτακτη σύνοδο του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει στις θέσεις τους τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, εξαιτίας της επικείμενης συνόδου της «Ομάδας των Οκτώ» στο Τόκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ