Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Συναίνεση με τις κυβερνητικές επιλογές από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να αποδεικνύουν πως το μόνο που τους χώριζε ήταν οι διάδρομοι ανάμεσα στα καθίσματα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Στη συζήτηση για την κριτική των πεπραγμένων του ΔΣ, φάνηκε, για μια ακόμα φορά, η σύμπνοια των δύο παρατάξεων, την οποία η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών επισήμανε, τονίζοντας ότι υπήρξε διευρυμένη πλειοψηφία από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που μαζί έπαιρναν τις αποφάσεις. Και στη συζήτηση για θέματα ημερήσιας διάταξης, οι αποφάσεις πάρθηκαν με τη συμφωνία των δύο παρατάξεων, χωρίς να ενσωματώνουν προτάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά ειδικά το ζήτημα των αναπληρωτών, η πλειοψηφία στήριξε το διορισμό των αναπληρωτών, ενώ η ΕΣΑΚ εκπαιδευτικών επανέλαβε τη θέση της πως δεν υπάρχουν αναπληρωτές και αδιόριστοι, αλλά μόνο εκπαιδευτικοί χωρίς δουλιά και η λύση βρίσκεται στους μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Στο τέλος της γενικής συνέλευσης, δεν ψηφίστηκε, όπως προβλεπόταν, πρόγραμμα δράσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου, η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών επισημαίνει την προσπάθεια που γίνεται, χρόνο με το χρόνο, να μετατραπεί η γενική συνέλευση σε συνέδριο ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στη λογική της ΟΝΕ. Το να ψηφίζονται και να αλλάζουν σε αρνητική κατεύθυνση αιτήματα, ώστε να βολεύουν την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνει η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών, δεν ωφελεί ούτε την εκπαίδευση ούτε τον εκπαιδευτικό.

Πάντως, τη σύμπλευση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ με τις κυβερνητικές επιλογές, αναγνώρισε και ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, που παραβρέθηκε στην πανηγυρική συνεδρίαση. Ανάμεσα σε διαμαρτυρίες για τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές, την κατάργηση της επετηρίδας και την αδιοριστία, την προώθηση της αξιολόγησης - χειραγώγησης, ο υπουργός Παιδείας, χωρίς να δεσμευτεί στα πραγματικά προβλήματα, εμφάνισε την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως απαίτηση της κοινωνίας, ενώ είπε ότι θα πρέπει «να ξεφύγουμε» από τα στερεότυπα των αντιπαραθέσεων, καλώντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τους εκπαιδευτικούς να εγκαταλείψουν τους αγώνες. Ο υπουργός Παιδείας δεν τοποθετήθηκε για τα ζητήματα των αμοιβών των εκπαιδευτικών και είπε ότι οι διορισμοί θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Στη γενική συνέλευση, χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Χριστίνα Τσεντούρου , μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναφέρθηκε στη συγκυρία, μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ένταξη στην ΟΝΕ, οι οποίοι, όπως είπε, θέλουν να κρύψουν τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και την παραπέρα συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφερόμενη ειδικότερα στη μεταρρύθμιση, είπε πως τα αποτελέσματά της επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι, δηλαδή, πίσω από τη μεταρρύθμιση κρύβεται η βίαιη εξώθηση των παιδιών της εργατικής τάξης από το περιβάλλον της εκπαίδευσης. Τόνισε δε πως τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν οφείλονται σε έλλειψη προγραμματισμού, αλλά εκπορεύονται από τις κυβερνητικές επιλογές. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ επανέλαβε την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουν ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, μία πρόταση που, όπως είπε, δεν εντάσσεται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν είναι μία πρόταση διορθωτική, αλλά ριζικά διαφορετική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ