Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στους ρυθμούς της ακρίβειας...

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στα κρέατα. Πανάκριβα τα οπωροκηπευτικά

Eurokinissi

Χωρίς πασχαλινό «χρώμα» ήταν χτες Μεγάλη Δευτέρα η αγορά. Οι καταναλωτές δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πραγματοποιούν τις απαραίτητες για τις ημέρες αγορές, που, ούτως ή άλλως, χρόνο με το χρόνο προσπαθούν να περιορίσουν εξαιτίας της ακρίβειας σε συνδυασμό με τα καθηλωμένα εισοδήματα. Οι τιμές - στα είδη που κατά παράδοση αποτελούν το λεγόμενο τραπέζι του Πάσχα - κινούνται τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο να «βγει» ο προϋπολογισμός μιας μισθοσυντήρητης οικογένειας. Πολύ, δε, περισσότερο, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα έξοδα των ημερών δεν εξαντλούνται στο τραπέζι της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, χτες στη Βαρβάκειο αγορά, στην οποία η κίνηση δε θύμιζε τίποτα από τις ημέρες αυτές - κάθε χρόνο και χειρότερα μας είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης - η τιμή του «ντόπιου» κατσικιού γάλακτος διαμορφωνόταν ως επί το πλείστον στα 10- 10,5 ευρώ το κιλό, ενώ του «ντόπιου» αρνιού γάλακτος στα 9-10 ευρώ το κιλό και των μεγαλύτερων αμνοεριφίων στα 6-8 ευρώ το κιλό. Τα Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Ρουμανίας αρνιά πωλούνταν στα 6- 7 ευρώ και τα γάλακτος Βουλγαρίας στα 8 ευρώ το κιλό. Τα ντόπια νωπά έντερα πωλούνταν στη Βαρβάκειο προς 4-5,70 ευρώ το κιλό και τα Ισπανίας και Βουλγαρίας, επίσης νωπά, στα 5 ευρώ το κιλό. Οι ντόπιες συκωταριές πωλούνταν προς 5 ευρώ το κιλό και οι Γαλλίας 5,5-6 ευρώ, ενώ στα 5 ευρώ πωλούνταν οι συκωταριές Βουλγαρίας. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα κατσίκια πωλούνται προς 12-13 ευρώ το κιλό.

«Παραδοσιακή» έχει γίνει πλέον η όξυνση της ακρίβειας στα οπωροκηπευτικά παραμονές Πάσχα με την ντομάτα να «σύρει το χορό». Ετσι, χτες στις λαϊκές αγορές η ντομάτα πωλούνταν με τιμές γύρω από τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ οι μικρές Κρήτης στα 1- 1,10 ευρώ, οι πατάτες στα 0,60-0,75 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια 0,60-1 ευρώ, το λάχανο στα 0,50-0,60 ευρώ, οι πιπεριές 3-3,60 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι 0,80 ευρώ, το μαρούλι 0,40-0,50 ευρώ το ένα, τα κρεμμύδια προς 0,75 ευρώ το κιλό. Μέχρι και 2 ευρώ το κιλό πωλούνται αυτές τις μέρες τα μήλα ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια 0,60-0,80 ευρώ, οι μπανάνες στο 1- 1,40 ευρώ και οι φράουλες μέχρι 2 ευρώ το κιλό.

Χτες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο εμπορίας ντομάτας στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα δημοπρατήρια και σε συνεταιρισμούς παραγωγών, καθώς και σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής εμπορίας. Στόχος του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παράβαση των διατάξεων περί «μονοπωλίων» της αγοράς ή άλλων «απαγορευμένων συμπράξεων». Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των στοιχείων.

Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ στη διάρκεια των ελέγχων των τελευταίων ημερών εντόπισε και κατέσχεσε 2,1 τόνους κρέατα μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα κρέατα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων «Σίτισις» Α. Λογοθέτη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Χονδρικό Εμπόριο Κρέατος στη Μεταμόρφωση Αττικής και «Πινάς Ευ. Χρισόστομος, Χονδρικό Εμπόριο Κρέατος και Προϊόντος Κρέατος» στη Ν. Φιλαδέλφεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ