Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Συνεχίζεται η προκλητική φοροασυλία των τραπεζών

Για 2 ακόμη χρόνια - και βλέπουμε - απαλλάσσονται από τους φόρους κρατικών ομολόγων οι κάθε είδους μεγαλοτζογαδόροι. Τα «στραβά μάτια» και για τις φορο-επιδοτούμενες «συγχωνεύσεις»

Σε φοροδιαφυγή τεραστίων διαστάσεων επιδόθηκαν και συνεχίζουν να επιδίδονται οι τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις χαριστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η φοροασυλία των τραπεζών έχει να κάνει με τις εικονικές και άλλες συγχωνεύσεις θυγατρικών εταιριών τους, «κατόρθωμα» για το οποίο επιδοτούνται από το κράτος με μείωση του φοροσυντελεστή κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τον πρώτο χρόνο και με 5 μονάδες για το δεύτερο χρόνο και επίσης με το όργιο φοροδιαφυγής πάνω στους τόκους των κρατικών ομολόγων. Η κυβέρνηση της ΝΔ και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή συνεχίζει να συγκαλύπτει την ασυδοσία τους και στα δυο αυτά ζητήματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι «καταστρατηγήσεις των τραπεζών θα αντιμετωπιστούν», αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσουν το «πότε και το πώς», τη στιγμή μάλιστα που τα λαϊκά στρώματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με την πολιτική της λιτότητας και της φοροαφαίμαξης.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπουν και τα παρακάτω:

  • Ομόλογα: Στα χαρτιά (με βάση το νόμο) οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος την παρακράτηση του 10% που εφαρμόζεται πάνω στους τόκους. Η ίδια φοροέκπτωση ισχύει και για τους τζογαδόρους κρατικών ομολόγων με έδρα το εξωτερικό. Στην πράξη και οι όποιες θυγατρικές εταιρίες τους (αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) όπως και οι μεγαλοτζογαδόροι (ιδιώτες και εταιρίες) έχουν ορθάνοιχτο το παράθυρο της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο «μεταβιβάζουν» τα ομόλογα των χαρτοφυλακίων κατά την ημέρα πληρωμής των ετήσιων τοκομεριδίων σε «τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα», οι οποίες απαλλάσσονται εκ του νόμου. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δίνει παράταση στο συγκεκριμένο καθεστώς για 2 ακόμη χρόνια, επικαλούμενη την «προετοιμαζόμενη αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών στο προσεχές μέλλον». Είναι φανερό πως πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.
  • «Συγχωνεύσεις»: Οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις προκλητικές ρυθμίσεις που τους χάρισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε φανερά είτε ακόμη και από το παράθυρο. Με τη συγκεκριμένη διάταξη κατάφεραν και τροφοδότησαν τα μετά από φόρους κέρδη τους και τα μερίσματα των μεγαλοτζογαδόρων και μεγαλομετόχων τους, ιδιαίτερα στις χρονιές που η Σοφοκλέους βρισκόταν στα «κάτω». Οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο των εικονικών συγχωνεύσεων και ήδη έχουν «τσεπώσει» τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να κάνει τα «στραβά μάτια». Επί της ουσίας το μόνο που φαίνεται να επιζητεί είναι μερικά ψίχουλα από την αμύθητη κερδοφορία τους, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Ετσι το μόνο που αποτόλμησε είναι να κατανείμει τη φορο-ωφέλεια των επιχειρήσεων - μόνο για τις μετά την 1η Γενάρη 2004 συγχωνεύσεις - σε τρεις ετήσιες διαχειριστικές περιόδους αντί της «εφάπαξ ωφέλειας» που ίσχυε μέχρι σήμερα...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ