Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ
Κάλεσμα λαϊκής συσπείρωσης

Ο Μπάμπης Μπακούλας

ICON

Ο Μπάμπης Μπακούλας
Η συνέντευξη με τον υποψήφιο νομάρχη Λάρισας Μπάμπη Μπακούλα έχει ως εξής:

- Η υποψηφιότητά σας στη Νομαρχία Λάρισας, με το συνδυασμό της ΝΕΑΣ, στηρίζεται στα πλαίσια της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση. Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις που σφυρηλατούν αυτή τη συνεργασία και με τις οποίες η ΝΕΑΣ δίνει τη μάχη των ερχόμενων εκλογών;

- Βασικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αντίθεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εκπορεύονται από τις επιταγές της ΕΕ, καθώς και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρύτερου μετώπου ριζοσπαστικών, προοδευτικών αριστερών δυνάμεων του λαού. Αυτό το μήνυμα στέλνει και η ΝΕΑΣ στους κατοίκους του νομού της Λάρισας.

Να διεκδικήσουμε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα πλαίσιο λειτουργίας τέτοιο που να μπορεί να αμφισβητεί, να αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές και να διαμορφώνει όρους ανατροπής τους.

Για μας η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει άποψη και να διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου, των συνταξιούχων, της νεολαίας, του πολιτισμού. Με τις προγραμματικές δηλώσεις της παράταξής μας απευθύναμε κάλεσμα σ' όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες να δώσουμε έναν κοινό αγώνα μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα δράσης, για να προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των μη προνομιούχων πολιτών.

- Από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο νομό όπως και πανελλαδικά, καλλιεργείται έντονα το τοπικό στοιχείο των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, επιχειρώντας να πείσουν ότι ο χαρακτήρας αυτής της μάχης είναι ξεκομμένος από το γενικό πολιτικό σκηνικό και τις πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΕΑΣ με ποιο κριτήριο καλεί τους Λαρισαίους να προσέλθουν στην κάλπη;

- Ιδιαίτερα οι νομαρχιακές, αλλά και οι δημοτικές, εκλογές έχουν κύρια πολιτικό χαρακτήρα. Οι αρμοδιότητες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Οι οικονομικοί πόροι είναι ισχνοί. Το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να υλοποιούν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, αφού η κυβέρνηση αποφασίζει πόσα χρήματα θα διατεθούν σε κάθε νομό, πού και πώς θα διατεθούν, ενώ οι νομάρχες απλώς εκτελούν. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες της Νομαρχίας, ακόμη και να ρυθμίζει και να ελέγχει την εφαρμογή διατάξεων, είναι ελάχιστες.

Οσοι, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι οι νομαρχιακές εκλογές έχουν τοπικό χαρακτήρα και τα προβλήματα των κατοίκων μπορούν να λυθούν σε τοπικό επίπεδο, ψεύδονται. Απλά, αποδέχονται τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και θέλουν να δημιουργήσουν την αυταπάτη ότι για την κατάσταση που βρίσκεται ο νομός, ευθύνεται η τοπική νομαρχιακή αρχή, που όμως είναι απλός διαχειριστής.

Δίπλα στα λαϊκά στρώματα

- Σε τι διαφέρετε και ως προς τη σύσταση και ως προς τους στόχους, από τις άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο νομό;

- Στις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Στη διεκδίκηση ανατροπής της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής και στην αντίσταση στην υλοποίησή της. Στην αξιοποίηση των ελάχιστων έστω αρμοδιοτήτων προς όφελος του λαού και την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.

- Είχατε ηγηθεί του συνδυασμού της ΝΕΑΣ και στις προηγούμενες εκλογές. Πιστεύετε ότι σήμερα δίνετε τη μάχη από καλύτερες θέσεις; Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τους κατοίκους του νομού;

- Η παράταξή μας, η «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία», όλη την τετραετία, όπως είχαμε υποσχεθεί στους εργάτες, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους επιστήμονες, στους συνταξιούχους, στη νεολαία, βρεθήκαμε δίπλα τους, αντισταθήκαμε μαζί τους στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της νομαρχίας, που είχανε τραγικές συνέπειες για το λαό.

Αξιοποιήσαμε το βήμα, που μας έδωσε ο λαός, για να εκφράσουμε μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αγωνία των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για το μέλλον του νομού, να προβάλλουμε τα λαϊκά αιτήματα, να αντισταθούμε σε κάθε μέτρο που έπληττε τους κατοίκους του νομού, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε φορείς και λαό για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα. Αξιοποιήσαμε το βήμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για να τονίσουμε την ανάγκη βελτίωσης της Υγείας και της Παιδείας στο νομό, καταθέσαμε προτάσεις για τα ζητήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών.

Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε πολλές φορές με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των αγροτών, των επαγγελματιών, βιοτεχνών και Εμπόρων και προβάλλαμε τα αιτήματή τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα των περισσοτέρων Δήμων και καταθέσαμε Επερωτήσεις προς τον Νομάρχη δημόσια κατά τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Αντισταθήκαμε σε πολιτικές και μέτρα αντίθετα με τα συμφέροντα του νομού και των κατοίκων του. Καλέσαμε τον νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρουν θέση, και να εναντιωθούν σ' αυτές τις πολιτικές.

Η παρουσία μας και η δράση μας σ' αυτό το διάστημα αναγνωρίζεται από τους πολίτες του νομού μας και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη με αποφασιστικότητα και προοπτική! (2006-04-30 00:00:00.0)
Λαϊκή αγωνιστική συμμαχία (2006-03-22 00:00:00.0)
Μεγάλη η απήχηση της ΝΑΣ (2002-07-17 00:00:00.0)
Διακήρυξη αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων (1998-08-26 00:00:00.0)
Διακήρυξη αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-08-22 00:00:00.0)
Συσπείρωση - αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ