Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νομοσχέδιο - γκιλοτίνα για τους μετανάστες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το νέο σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση παρουσίασε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο του Νικολά Σαρκοζί έχει, ήδη, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ έχει ενθουσιάσει τη γαλλική ακροδεξιά. Ο ίδιος το χαρακτήρισε «ισορροπημένο», τονίζοντας ότι προωθεί την «επιλογή» στη μετανάστευση και όχι τον «καταναγκασμό».

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τους μετανάστες σε όσους έχουν κάποια ειδικότητα ή κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και σε όσους είναι ανειδίκευτοι: σε αυτούς, δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «που μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη της Γαλλίας και όσους την επιβαρύνουν». Οι «χρήσιμοι» μετανάστες θα λαμβάνουν, αρχικά, κάρτα παραμονής 3 χρόνων και θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υπηκοότητας μετά την πάροδο 10ετίας. Θα πρέπει, όμως, να μπορούν να αποδείξουν ότι σε όλη τη διάρκειά της εργάζονται κανονικά, τουλάχιστον με τον κατώτερο μισθό, ενώ θα περνούν και από εξετάσεις για τη γλώσσα και για άλλες «παραμέτρους που θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενταχθεί στη γαλλική κοινωνία».

Επίσης, ένας μετανάστης θα μπορεί να καλέσει την οικογένειά του στη Γαλλία μόνο μετά από 18 μήνες, και εφόσον, επίσης, μπορεί να αποδείξει ότι λαμβάνει, καθ' όλη τη διάρκειά τους, τον κατώτερο νόμιμο μισθό. Σκληρότερες γίνονται οι διατάξεις και για τη χορήγηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας μετά από γάμο με Γάλλο υπήκοο, καθώς η δοκιμαστική περίοδος παρατείνεται στα 3 χρόνια.

Και σκανδαλολογία

Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του, χαρακτηρίζοντας «συκοφαντίες και λασπολογία» τις καταγγελίες απόστρατου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζει ότι, εκτελώντας εντολές του Προέδρου Σιράκ, ο ντε Βιλπέν τού ζήτησε, το 2004, να διαρρεύσει συκοφαντικές πληροφορίες σε βάρος πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Σαρκοζί. Το καλοκαίρι του 2004 ανώνυμη επιστολή προς τη Δικαιοσύνη κατηγορούσε σειρά πολιτικών ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα «Clearstream», όπου καταθέτονταν και μίζες ύψους 2,8 δισ. δολαρίων από πωλήσεις φρεγατών στην Ταϊβάν. Μετά από ενδελεχή έρευνα, η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν ψευδείς, ενώ δε βρέθηκαν ποτέ οι «μυστικοί λογαριασμοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ