Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Ορκίστηκε νέα κυβέρνηση

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ορκίστηκε χθες από τον Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα, το νέο πρωθυπουργό του Νεπάλ, η επταμελής νέα κυβέρνηση της χώρας. Περιλαμβάνει τέσσερα μέλη του Κογκρέσου, ένα μέλος του ΚΚ Νεπάλ /Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, ένα από το Δημοκρατικό Κογκρέσο και ένα από το Ενωμένο Μέτωπο της Αριστεράς. Τα άλλα τρία κόμματα που έλαβαν μέρος στις αιματηρές κινητοποιήσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα αναμένεται να προσθέσουν αργότερα από έναν υπουργό.

Ο 84χρονος - και ασθενής - Κοϊράλα διόρισε τον Χάτζα Πράσαντ Ολι του ΚΚ Νεπάλ/ΕΜΛ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των κομμάτων που παραλίγο να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Μάλιστα, ο Πραντίπ Νεπάλ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΝ/ΕΜΛ επί εννέα χρόνια, διαφώνησε για την κατανομή των θέσεων και το ρόλο του κόμματος στην κυβέρνηση και παραιτήθηκε. Το ΚΚΝ/ΕΜΛ ήθελε μεγαλύτερο ρόλο, που να αντιστοιχεί στην πραγματική πολιτική του δύναμη. Διαφωνίες υπήρξαν και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα - δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία της εκλογής της νέας Βουλής και της Συνταγματικής Συνέλευσης.

Το ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκό τηρεί στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων. Ανώτατο στέλεχός του δήλωσε ότι «η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια αυτεξούσια Συνταγματική Συνέλευση, που θα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την απεμπόληση της μοναρχίας και την αποκατάσταση δημοκρατικών θεσμών». Ωστόσο, μένει να φανεί εάν θα επικρατήσει η άποψη που καλεί να καταργηθεί διά παντός η μοναρχία ή η θέση πολλών - ειδικά στο Κογκρέσο - ότι ο βασιλιάς πρέπει απλώς να αποδυναμωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ