Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση φυσικών πόρων

Το Προεδρικό Διάταγμα Μοράλες ακολουθήθηκε και από εξαγγελίες για εθνικοποίηση δασικών και αγροτικών εδαφών

Ο βολιβιανός λαός γιόρτασε τόσο την ανακοίνωση της εθνικοποίησης, όσο και τη συμφωνία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός γιόρτασε τόσο την ανακοίνωση της εθνικοποίησης, όσο και τη συμφωνία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα
ΛΑ ΠΑΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

«Η ώρα έφτασε, αυτή η πολυαναμενόμενη ώρα, η ιστορική μέρα, όπου η Βολιβία ανακτά τον απόλυτο έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Το πλιάτσικο των ξένων πολυεθνικών τελείωσε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κηρύσσοντας με Διάταγμα την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας και αναλαμβάνοντας τον απόλυτο και πλήρη έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά και των υπόλοιπων πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Συγκεκριμένα, με το διάταγμα Νο 28701, δίνεται περιθώριο 180 ημερών στις ξένες πετρελαιοβιομηχανίες να υπογράψουν τις νέες συμφωνίες ή, αν δε συμφωνήσουν, να αποχωρήσουν από τη χώρα. Θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση των μεριδίων ελέγχου στην κυβέρνηση της Βολιβίας και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν όλα τα συμβόλαια. Τα δικαιώματα εξόρυξης για το κράτος, από 50%, αυξάνονται σε 82% και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της αγοράς. Παράλληλα, διέταξε τις Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρησή τους για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή.

Ομως, ο Μοράλες εξήγγειλε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η εθνικοποίηση ορυχείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Η κίνηση ανάκτησης μέρους της ανεξαρτησίας της Βολιβίας έχει προκαλέσει ανησυχία σε ΕΕ, Βραζιλία και Ισπανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ, αν και οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Βολιβία είναι πολύ μικρές, η κίνηση αυτή «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές». Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις της απόφασης για τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ οι Ευρωπαίοι «παίκτες» είναι οι βρετανικές «BG Group» και «BP», όπως και η γαλλική «Total» και η ισπανική «Repsol» ένας από τους κύριους ενεργειακούς επενδυτές στη Βολιβία.

«Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις πληροφορίες που φθάνουν από τη Βολιβία σχετικά με το Διάταγμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημειώνει ότι η περίοδος των 180 ημερών θα πρέπει να χρησιμεύσει για διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιριών με «σεβασμό προς τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και αποφεύγοντας να δώσει ένα αρνητικό σήμα στη διεθνή κοινότητα των επενδύσεων».

Πιο έντονη όλων, η αντίδραση της κυβέρνησης της Βραζιλίας, όπου ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για «εχθρική χειρονομία» από πλευράς της Βολιβίας, ενώ ο διευθυντής του τομέα φυσικού αερίου της «Petrobras», Ιλντο Σάουερ, είπε ότι η απόφαση του Μοράλες εξετάζεται από τους αναλυτές. Η «Petrobras» είναι ο κυριότερος επενδυτής της Βολιβίας και ελέγχει μέχρι σήμερα το 14,5% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ