Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΟΣ
Νέα αρχαιοκαπηλικά ευρήματα

Μερικά από τα ευρήματα στο μέγαρο των «συλλεκτών», στη Σχοινούσα
Μερικά από τα ευρήματα στο μέγαρο των «συλλεκτών», στη Σχοινούσα
Δώδεκα αρχαία αντικείμενα κατάσχεσε, «ως παρανόμως κατεχόμενα», προχθές το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Αστυνομίας, στη βίλα της πρώην εφόρου του μουσείου «Γκετί», νυν υπόδικου στην Ιταλία, Μάριον Τρου, στην Πάρο, γεγονός που ίσως αποδειχθεί «κλειδί» για το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, με το οποίο (όλες οι ενδείξεις φέρουν να) σχετίζεται και η υπόθεση στη Σχοινούσα.

Σίγουρα, η προχθεσινή έφοδος της αστυνομίας - παρουσία αρχαιολόγου και δικαστικού εκπροσώπου - στη βίλα της Τρου προσφέρει νέα δεδομένα σε γνωστές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, στην οποία εμπλέκεται το αμερικανικό ιδιωτικό μουσείο «Γκετί», η πρώην έφορός του και «σημαίνοντες συλλέκτες».

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν δύο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, οχτώ μαρμάρινες κέραμοι, μία ακανόνιστη μαρμάρινη πλάκα αρχαίου πιεστηρίου και ένα λίθινο γουδί. Φυσικά, η Τρου ...«δε συνελήφθη», αφού είναι υπόδικη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ιταλία. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η έρευνα έγινε «σε συνέχεια της πρώτης έρευνας που διενεργήθηκε την 29/3/2006».

Αυτή η εξέλιξη κάνει πολύ ενδιαφέρουσα την, αναγγελθείσα χθες από τον υπουργό Πολιτισμού, συνάντηση του Γ. Βουλγαράκη με τον διευθυντή του «Γκετί», στις 16 Μάη, στην Αθήνα. Ο υπουργός είπε ότι θα συζητηθούν θέματα αφορώντα την Ελλάδα, εννοώντας βέβαια το αίτημα για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων μας που εκτίθενται στο μουσείο.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το «Γκετί» απάντησε αρνητικά στην επιστολή του ελληνικού ΥΠΠΟ, με αίτημα την επιστροφή των τεσσάρων αρχαιοτήτων που διαπιστωμένα αποτελούν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ