Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιβιοτικά χωρίς λόγο στα παιδιά

Σε περισσότερα απ' τα μισά παιδιά χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς λόγο, ενώ σε 40% των περιπτώσεων τα αντιβιοτικά είναι λάθος. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι λόγοι, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οφείλονται στο φόβο των γονέων για την υγεία των παιδιών τους, αλλά και σε λάθος διαγνώσεις που κάνουν ακόμα και οι παιδίατροι.

Αναφορικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις επισημάνθηκε ότι επηρεάζουν περίπου 7 - 9% όλων των ασθενών και το περίπου το 30 - 50% των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι επιπτώσεις των νοσοκομειακών λοιμώξεων οδηγούν στην αύξηση των κλινικών επιπλοκών που έχουν ως αποτέλεσμα παρατεταμένη διάρκεια νοσηλείας και την αύξηση του κόστους νοσηλείας. Υπολογίζεται ότι στην Αγγλία κοστίζουν 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη για τη Δημόσια Υγεία που έγινε το 2003.

Οπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών έχει επίσης οδηγήσει στην αύξηση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων από μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια αντιβιοτικά. Λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος, οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε λοιμώξεις από στελέχη τέτοιων μικροβίων. Η αντοχή στα αντιβιοτικά κάνει έντονη την ανάγκη για νέα αντιβιοτικά, ενώ συγχρόνως η μειούμενη παραγωγή νέων αντιβιοτικών προκαλεί ανησυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ