Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου

ΡΩΜΗ.--

Το ιταλικό Κοινοβούλιο άρχισε χτες τη διαδικασία ψηφοφοριών για να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της χώρας, αντικαθιστώντας τον Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, ωστόσο, οι δύο πολιτικοί συνασπισμοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό υποψήφιο μετά από τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις τους.

Ο λεγόμενος «κεντροαριστερός συνασπισμός» του Ρομάνο Πρόντι αντικατέστησε εντελώς ξαφνικά τον μέχρι πρόσφατα υποψήφιό του, Μάσιμο ντ' Αλέμα, με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (γερουσιαστή των «Δημοκρατικών της Αριστεράς» που έχει διατελέσει πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Ρ. Πρόντι) σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους και από το λεγόμενο «κεντροδεξιό συνασπισμό». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο χτεσινό πρώτο γύρο των εκλογών η κυβερνητική συμμαχία του θα ψηφίσει λευκό «για να βοηθήσουμε τον Ναπολιτάνο να εκλεγεί και να μη θεωρηθεί ως ο υποψήφιος της μιας μόνο πλευράς».

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από συνάντηση που είχε με τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα κόμματα του συνασπισμού του, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, τόνισε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα αυτή και θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τζιάνι Λέτα, στενού συνεργάτη του.

Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της χώρας χρειάζεται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των 1.010 ψήφων στους τρεις πρώτους γύρους, ενώ στον τέταρτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ