Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Με τις ευλογίες Τσένεϊ τα «ευρω-ατλαντικά» σχέδια...

Ο Ντ. Τσένεϊ με τους πρωθυπουργούς Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ

Associated Press

Ο Ντ. Τσένεϊ με τους πρωθυπουργούς Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ
ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ.- Την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια ένταξης της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη συμβολή τους στους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, εξέφρασε το περασμένο Σάββατο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, κατά την επίσκεψή του στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ολες οι δηλώσεις του Τσένεϊ επικεντρώθηκαν στην ενθάρρυνση των ηγεσιών Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ (λεγόμενες χώρες της «Χάρτας της Αδριατικής») για τη μεσοπρόθεσμη ένταξή τους στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «μπορεί να μας βοηθήσει να αφοσιωθούμε ξανά στις βασικές και θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Βεβαίως, πίσω από το λογύδριο του Τσένεϊ περί «ελευθερίας και δημοκρατίας» βρίσκονταν οι πιέσεις για την υποστήριξη των σχεδίων της Ουάσιγκτον, με στόχο ευρύτερες γεωπολιτικές και συνοριακές «ανακατατάξεις» στα Βαλκάνια, καθώς η επίσκεψή του στην Κροατία συμπίπτει με το αδιέξοδο που παρατηρείται στις μαραθώνιες συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για το «μέλλον» του Κοσσυφοπεδίου. Δε γνωστοποιήθηκε εάν κατά τη συνάντηση του Τσένεϊ με τον Κροάτη Πρόεδρο Στίπε Μέσιτς (επανα)τέθηκε η απαίτηση της Ουάσιγκτον για εξαίρεση των Αμερικανών από παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ή αποστολή στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Ιράκ (είναι η μόνη απ' τη «Χάρτα της Αδριατικής» που δεν έχει ικανοποιήσει αμφότερες απαιτήσεις). Πάντως σε δηλώσεις του ο Τσένεϊ μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη Πρόεδρο αναφέρθηκε μόνον στη «σθεναρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον» στα σχέδια ένταξης του Ζάγκρεμπ στο ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση του Τσένεϊ με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο τελευταίος δήλωσε ότι τα Τίρανα είναι έτοιμα «να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα», μόνο και μόνο για να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του Τσένεϊ στο Ντουμπρόβνικ είχαν ληφθεί ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, με στόχο την τρομοκράτηση του κόσμου και την αποθάρρυνση πιθανών διαδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως το οδικό δίκτυο της πόλης (σε έκταση 25 χλμ) είχε κλείσει από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ τα κρουαζιερόπλοια και άλλα επιβατικά σκάφη βρίσκονταν σε απόσταση 200 μέτρων απ' τις ακτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ