Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν «παραμερίζει» ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αυξανόμενη δυσθυμία και «ανταρσία» εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που συνεχώς διογκώνεται, ειδικά μετά τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, εξαιτίας φυσικά της δύσκολης ατραπού του Ιράκ, αλλά και των διαφόρων σκανδάλων. Ο Μπλερ όμως αρνείται κατηγορηματικά να «παραμεριστεί», προς το παρόν τουλάχιστον, δηλώνοντας ότι εάν παραιτηθεί «θα παραλύσει» η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι, όπου όλοι ανέμεναν ότι θα άνοιγε το δρόμο για τη διαδοχή του, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος των Εργατικών έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με το «δελφίνο» Γκόρντον Μπράουν να κρατά διακριτικές αποστάσεις.

Ετσι, για μία ακόμη φορά ο Μπλερ αρνήθηκε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία, αν και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει «επ' αόριστον».

Επισήμανε δε και πάλι ότι θα παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά δε διευκρίνισε το πότε.

«Το να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα (αποχώρησης) απλά θα παρέλυε το έργο της κυβέρνησης και θα έθετε σε κίνδυνο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε για τη Βρετανία. Συνεπώς, θα προκαλούσε ζημιά στη χώρα», εξήγησε ο Μπλερ στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου.

Πάντως η εξέλιξη ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη.

Ο νυν υπουργός Οικονομικών - βέβαιος διάδοχος του Τόνι Μπλερ - κρατά μεν αποστάσεις, ωστόσο οι δηλώσεις του είναι διφορούμενες. Από τη μία χαρακτηρίζει σενάρια καταστροφής τα περί διαδοχής του πρωθυπουργού και από την άλλη σπεύδει να υπενθυμίσει: «Οι πολίτες θέλουν ενότητα. Θέλουν πολιτικούς σαν εμένα, ώστε να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά σε κλίμα ενότητας»...

Πάντως, για την επιστολή που ετοιμάζουν 50 βουλευτές των Εργατικών προς την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής, ο Μπράουν ξεκαθάρισε ότι το όλο θέμα αφορά τον Μπλερ και μόνο τον Μπλερ. Την επιστολή θα υπογράψουν βουλευτές από τους λεγόμενους backbenchers. Πρόκειται για τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που κάθονται στα πίσω έδρανα, είτε γιατί είναι νέοι στη Βουλή είτε γιατί δεν έχουν ακόμα αναλάβει κάποιο αξίωμα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν τις εξελίξεις, καθώς θεωρείται ότι βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλάνα Μέι για αποχώρησή της στις αρχές Ιούνη (2019-05-17 00:00:00.0)
Συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής ο Μπράουν (2007-06-28 00:00:00.0)
Διαδοχή στην ίδια πολιτική (2006-09-26 00:00:00.0)
Κέρδισε... «χάνοντας» ο Μπλερ (2005-05-07 00:00:00.0)
Πύρρειος νίκη για τον Μπλερ (2003-03-20 00:00:00.0)
Κι άλλη παραίτηση διπλωμάτη (2003-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ