Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πύρρειος νίκη για τον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου χρόνου, που τελικά εξασφάλισε μία ακόμη θητεία με ευρύτατη πλειοψηφία για το Εργατικό Κόμμα, ο «Economist» είχε εξώφυλλο: «Ψηφίζουμε Τόνι Μπλερ, τον καλύτερο πρωθυπουργό για τους Τόρις», εννοώντας φυσικά το Συντηρητικό Κόμμα.

Οι ίδιοι οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να μην έχουν λόγο πολιτικής ύπαρξης προς το παρόν, αφού στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού έχουν δει το συνεχιστή της Σιδηρά Κυρίας, της Μάργκαρετ Θάτσερ. Και αυτός ο ενθουσιασμός των Τόρις έσωσε τελικά τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Εάν οι Τόρις δεν υπερψήφιζαν τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στην αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ, τότε ο Μπλερ θα ερχόταν αντιμέτωπος με την ατίμωση και τη λήθη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό: Υπέρ των θέσεων του Μπλερ ψήφισαν 412 βουλευτές και 149 κατά.

Εντούτοις, η νίκη του Μπλερ είναι πύρρειος, αφού η αντίδραση των βουλευτών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να μην επέφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα - στην τελική καταμέτρηση των ψήφων 396 βουλευτές βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει κατά της πρότασης των «ανταρτών» βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με την οποία «δε θεμελιώνεται λόγος πολέμου κατά του Ιράκ», ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 217 βουλευτές - ο αριθμός των «αντιφρονούντων» αυτή τη φορά έφτασε στους 217, γεγονός που υποδεικνύει ότι περισσότεροι από 130 βουλευτές των Εργατικών είναι αντίθετοι με την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Το σχίσμα στο Εργατικό Κόμμα, ακόμη και την επομένη της συνεδρίασης, συνεχίζει να υφίσταται και να προκαλεί και άλλες απώλειες. Χτες παραιτήθηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κίντνεϊ, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Μέιτσερ, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης έναντι του Ιράκ.

Μέχρι τώρα έχουν παραιτηθεί για τον ίδιο λόγο από κυβερνητικές θέσεις ο αρμόδιος για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή υπουργός, Ρόμπιν Κουκ και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Τζον Ντέναμ και Υγείας λόρδος Φίλιπ Χαντ.

Των παραιτήσεων αυτών, προηγήθηκαν οι παραιτήσεις της Σάντρας Οσμπορν, βοηθού της υπουργού για θέματα Σκοτίας, Ελεν Λίντελ, της Αν Κάμπελ, βουλευτή των Εργατικών στο Κέμπριτζ, η οποία ήταν και γραμματέας της υπουργού για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία, Πατρίσιας Χιουτ.

Επίσης, έχουν παραιτηθεί ο Μπομπ Μπλίζαρντ από τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα του υπουργού Εργασίας, Νικ Μπράουν, αλλά και ο γραμματέας, του Ρόμπιν Κουκ, Κεν Πουρτσέις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν «παραμερίζει» ο Μπλερ (2006-05-09 00:00:00.0)
«Επιθέσεων» συνέχεια (2003-10-07 00:00:00.0)
«Ανοιχτό το μέτωπο Ιράκ» (2003-05-13 00:00:00.0)
Δεν τους πιστεύει κανείς (2003-03-18 00:00:00.0)
Δημαγωγία και υποσχέσεις (1997-09-30 00:00:00.0)
"Νέα εποχή", παλιά πολιτική (1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ