Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «δεκαπέντε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και κοινή θέση ψάχνουν οι «15» στις Βρυξέλλες και γι' αυτό κάνει τα πάντα - όπως δηλώνει - η ελληνική διπλωματία. Το πρόβλημα είναι ότι στο Ιράκ, την ίδια ώρα, ψάχνουν «θέση» για να αποφύγουν τους πυραύλους και τις βόμβες.

Είναι ανόητο, πάντως, να προσπαθούν να μας πείσουν πως η όποια συζήτηση και οι όποιες επαφές γίνονται στην έδρα της ΕΕ έχουν να κάνουν με την «παγκόσμια ειρήνη». Για τη μετα-Σαντάμ εποχή κυρίως κουβεντιάζουν και, βέβαια, το μυαλό τους είναι στη μοιρασιά της λείας.

Αλλωστε, η για δεύτερη συνεχή μέρα χτεσινή άνοδος των Χρηματιστηρίων δίνει χεροπιαστά επιχειρήματα στους πλέον κυνικούς, αν και ο τίτλος μπορεί να αποδοθεί κάλλιστα σε όλους.

Το σίγουρο είναι πως η «κοινή θέση», που έχει εδώ και καιρό λάβει η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια κοινή γνώμη κατά του άδικου πολέμου, δεν έχει την παραμικρή θέση στις διεργασίες των Βρυξελλών.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, στη ...γειτονιά μας, οι πιέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλέον - εκτός των σεισμών - με τη γειτονική Τουρκία, μας «ενώνουν» και οι Αμερικανοί, δημιουργώντας ...έναν ωραιότατο διάδρομο για τα αεροπλανοφόρα και τα μεταγωγικά τους στο Αιγαίο.

Οχι πως δεν ήταν πάντοτε «ανοιχτοί οι δρόμοι», αλλά όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και πιο άμεσες, τότε όλα γίνονται ...πιο άμεσα και πιο φανερά, όπως για παράδειγμα η σημερινή, άκρως εσπευσμένη, συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου.

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών που διαθέτουμε, εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει τη «βήμα - προς - βήμα» προσέγγιση. Με τους Αμερικανούς ασχολείται εδώ και αρκετούς μήνες, οπότε η προσέγγιση είναι ...«τρέχοντας»!


Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «δεκαπέντε» (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ