Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αραξος και Ανδραβίδα σε πολεμική ετοιμότητα

Στη διάθεση των Αμερικανών, για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσο σταθμό για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ

Στη διάθεση των ΗΠΑ τίθενται τα αεροδρόμια του Αραξου και της Ανδραβίδας σε Αχαΐα και Ηλεία αντίστοιχα. Αυτό αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΑΛΛΑΓΗ», καθημερινή εφημερίδα της Πάτρας, η οποία σημειώνει: «Σε ενδιάμεσο σταθμό για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και των χωρών που τους στηρίζουν στην επέμβαση στο Ιράκ, έχουν μετατραπεί τα αεροδρόμια του Αραξου και της Ανδραβίδας, καθώς βρίσκονται στον άξονα πτήσης τους προς τον Περσικό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται πως «με σήμα που έχει φτάσει στα δυο αεροδρόμια, οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί από τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για να παρασχεθεί βοήθεια, αναστέλλεται οποιαδήποτε άλλη δράση και αυτό που προέχει είναι η παροχή υπηρεσιών ανεφοδιασμού, τεχνικής υποστήριξης προσγείωσης και απογείωσης σε αυτά».

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν έμμεσα ότι όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια έχουν τεθεί στη διάθεση των Αμερικανών στα πλαίσια των «διευκολύνσεων» που τους παράσχει η ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια από αμερικανικά αεροσκάφη και επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δε χρειάζεται κάποιο ειδικό σήμα, αλλά απορρέει από τις «συμμαχικές υποχρεώσεις μας». Οπως εκτιμάται, ελληνικά αεροδρόμια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων προς την Τουρκία και τα άλλα μέτωπα του Ιράκ.

Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και του ΠΑΜΕ, που σε κοινή ανακοίνωσή τους, αφού τονίζουν πως «ούτε σπιθαμή γης, αέρα και θάλασσας από την ελληνική επικράτεια για τη διευκόλυνση των εγκληματιών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», καλούν το λαό και τη νεολαία «σε μαχητική συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στον αποκλεισμό του αεροδρομίου του Αραξου στις 1.30 μ.μ. Να καταφθάσουμε στο αεροδρόμιο με όποιο μέσο και πρόσφορο τρόπο μπορούμε. Οχι στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ καταγγέλλει την παραχώρηση των αεροδρομίων του Αραξου και της Ανδραβίδας στη διάθεση των ΗΠΑ και καλεί το λαό της περιοχής να πρωτοστατήσει στις μεγάλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα ενάντια στον πόλεμο. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε στο λαό της περιοχής μας την παραχώρηση των αεροδρομίων του Αραξου και της Ανδραβίδας σαν ενδιάμεσο σταθμό των αμερικάνικων αεροσκαφών και των συμμάχων τους για την επίθεση και το βομβαρδισμό του κατά του λαού του Ιράκ.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει πόσο βαθιά είναι χωμένη η Ελλάδα στον πόλεμο. Παρέχοντας κάθε είδους διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές, συμμετέχει στη σφαγή του Ιρακινού Λαού. Αυτές τις κρίσιμες ώρες ο λαός της περιοχής μας πρέπει να κάνει το καθήκον του. Με τη μαζική συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις να καταργήσει στην πράξη τις αντιλαϊκές συμφωνίες με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις και έχουν δέσει τον ελληνικό λαό γύρω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Το αεροδρόμιο του Αραξου, σαν αμερικάνικη βάση, είχε γίνει για πολλά χρόνια το επίκεντρο του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού αγώνα του λαού της Αχαΐας και όλης της Πελοποννήσου. Δόθηκαν σκληροί αγώνες, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές διώκονταν μέχρι πρόσφατα, γιατί πρωτοστάτησαν σε αυτούς. Δε νομιμοποιήθηκε ποτέ στη συνείδηση του λαού η παρουσία των Αμερικάνων στην περιοχή μας, αποτελούσε πρόκληση στις αντιιμπεριαλιστικές του παραδόσεις. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα!

Οι κομμουνιστές μαζί με το λαό μέσα από την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος απαιτούν ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Αυτό είναι το παλλαϊκό επίκαιρο αίτημα. Εδώ και τώρα να σταματήσουν τα αεροδρόμια του Αραξου και της Ανδραβίδας να διευκολύνουν τους δολοφόνους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες και πρέπει να πληρώσει εισπράττοντας την καταδίκη των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας. Εγκαταλείψτε τα κόμματα της υποταγής και του πολέμου. Συμπαραταχθείτε με τις δυνάμεις που έμπρακτα παλεύουν για να δυσκολέψουν και να σταματήσουν τον πόλεμο. Ενισχύστε το ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Περιοχής καλεί τα μέλη, τους φίλους του ΚΚΕ και κάθε προοδευτικό άνθρωπο της περιοχής μας να πρωτοστατήσουν, ώστε να οργανωθεί η λαϊκή πάλη, να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις:

  • Την πρώτη ημέρα έναρξης του πολέμου.
  • Στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 21 Μάρτη.
  • Στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, το Σάββατο 22 Μάρτη και την περικύκλωση του αεροδρομίου του Αραξου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ