Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πλάνα Μέι για αποχώρησή της στις αρχές Ιούνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το δρόμο για την έναρξη της κούρσας διαδοχής της στην ηγεσία των Συντηρητικών και στον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως ετοιμάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Χτες, μετά τη συνάντησή με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι, η Μέι φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος μετά τις 3 Ιούνη, οπότε σχεδιάζει να φέρει (για τέταρτη φορά!) στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησής της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα έχει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς οι έως τώρα γύροι διαπραγμάτευσης, με στόχο τη μεταξύ τους συμφωνία για την ψήφιση του σχεδίου για το Brexit στη Βουλή, δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία. Οι Εργατικοί μάλιστα έχουν τονίσει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα σχέδιο συμφωνίας που δεν συμπεριλαμβάνει σαφή δέσμευση για παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και ασφαλιστική δικλίδα πως η «δέσμευση» αυτή δεν θα αθετηθεί από τον επόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών... Οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» αναφέρουν πως η Μέι προτίθεται να παραιτηθεί αν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει ξανά το σχέδιο για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, ανεπίσημα άρχισε η κούρσα διαδοχής στους Συντηρητικούς, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από τους θερμούς υποστηρικτές του Brexit, να δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Στο μεταξύ, οι εντεινόμενες ενδοαστικές κόντρες με επίκεντρο το Brexit προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και ενόψει ευρωεκλογών. Στην τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του ουαλικού κόμματος «Plaid Cymru», το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ουαλία ποσοστό 33% ενόψει των ευρωεκλογών, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τούς Εργατικούς, που συγκεντρώνουν 18%, το «Plaid Cymru», που συγκεντρώνει 16%, και τους Συντηρητικούς, που συγκεντρώνουν μόλις 7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ