Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Διάταγμα Τραμπ κατά ξένων μονοπωλίων τεχνολογίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της πολυεπίπεδης αντιπαράθεσης και των ευρύτερων ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας ρίχνει το νέο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από ξένα, ανταγωνιστικά μονοπώλια, που μπορεί να αποτελέσουν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το εκτελεστικό διάταγμα αξιοποιεί νόμο του 1977, που δίνει στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση που διακρίνει «έκτακτη ανάγκη» η οποία απειλεί την «εθνική ασφάλεια». Υποτίθεται πως επιχειρεί να αποτρέψει «ξένους αντιπάλους» που θέλουν να μπουν στην «αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας στα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των συναφών υπηρεσιών». Μολονότι δεν κατονομάζει με σαφήνεια χώρες και ονόματα ξένων εταιρειών, είναι σαφές πως το διάταγμα Τραμπ έχει απώτερο στόχο ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, την κινεζική «Huawei», που απειλεί την πρωτοκαθεδρία αμερικανικών μονοπωλίων τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το στήσιμο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενιάς, 5G, που θεωρούνται ραχοκοκαλιά της «νέας οικονομίας» αυτοματισμών και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών κατά την περίοδο της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Η αντίδραση της «Ηuawei»

Η κινεζική εταιρεία κατήγγειλε τους «παράλογους περιορισμούς» στην πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά, τονίζοντας πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων» και των υπηρεσιών που προσφέρει. Προειδοποίησε παράλληλα πως αν δεν της επιτραπεί να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, «οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες» αλλά θα στραφούν σε «κατώτερες και ακριβότερες εναλλακτικές», μένοντας πίσω ως προς την ανάπτυξη των δικτύων 5G και «πλήττοντας τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών και Αμερικανών καταναλωτών».

Ολλανδικά «πυρά»

Το ίδιο 24ωρο, η ολλανδική εφημερίδα «De Volksrant», επικαλούμενη τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες (AIVD), υποστήριξε σε ρεπορτάζ πως η «Huawei» έχει μία κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών. Υποστηρίζει επίσης ότι οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν αν η «Huawei» έχει αποκτήσει πλέον τη δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Τις πληροφορίες έσπευσε να διαψεύσει εκπρόσωπος της «Huawei». Παράλληλα, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως επανεξετάζεται η πολιτική για τα δίκτυα 5G, ενώ σε σχέση με τη «Huawei» τόνισαν ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την «ορθή προσέγγιση πολιτικής» για το 5G και όταν μία ανακοίνωση θα είναι έτοιμη θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν αποτελεί στόχο της Γαλλίας να αποκλείσει τη «Huawei», ούτε να εξαπολύσει έναν «τεχνολογικό πόλεμο», αλλά «να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ