Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Τηλεμαχία» χωρίς ουσιαστική «μάχη»

Τις προτάσεις για ανταγωνιστική ΕΕ παρουσίασαν προχτές οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Από το τηλεοπτικό σόου εκπροσώπων διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου

Copyright 2019 The Associated

Από το τηλεοπτικό σόου εκπροσώπων διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τις συνταγές διαχείρισης της ΕΕ ώστε να γίνει η Ενωση πιο ικανή να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα παρουσίασαν προχτές οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια «τηλεμαχίας» στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν για θέματα όπως το Μεταναστευτικό, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή, συνολικά «το μέλλον της Ευρώπης» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που οξύνεται.

Καθόλου τυχαία από όλους τους υποψηφίους προτάθηκαν περισσότερες «πράσινες» τεχνολογίες και επενδύσεις και αναδείχτηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Από τη συζήτηση βγήκαν στην επιφάνεια και τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μίλησε για «μία ΕΕ ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα», τονίζοντας, παράλληλα, ότι μία καθολική ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να στερήσει θέσεις εργασίας.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανς Τίμερμανς, έκανε «άνοιγμα» σε Πράσινους, Ευρωαριστερά και Φιλελεύθερους, προτείνοντας να φτιαχτεί μια «συμμαχία» από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, έως τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαι κατά της πολιτικής Μακρόν στη Γαλλία που φορολογεί τους απλούς πολίτες. Εβαλαν τόσα δισ. για να στηρίξουν τις τράπεζες. Εχουμε τα μέσα να μειώσουμε τους ρύπους», δήλωσε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ, υπονοώντας στήριξη των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων. Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα εργοστασίων που έκλεισαν στην ΕΕ προκειμένου να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες που ρυπαίνουν ακόμα περισσότερο.

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, ενώ έφερε ως παράδειγμα την ψηφοφορία για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπου το ΕΛΚ καταψήφισε.

Η σύμπλευσή τους δεν κρύφτηκε στην οικονομική πολιτική κατά των λαών. Με απύθμενη υποκρισία οι υποψήφιοι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών κατήγγειλαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας που και τα κόμματά τους εφαρμόζουν κυβερνώντας ή συγκυβερνώντας σε πολλά κράτη - μέλη, όπως π.χ. στη Γερμανία, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου εισοδήματος κάθε χώρας, δηλαδή όπως ορίζεται το όριο της φτώχειας! Ο Μ. Βέμπερ θύμισε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπροσώπους και των Σοσιαλδημοκρατών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον σημερινό πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο), ενώ έριξε και «άσφαιρα πυρά» στον Τσίπρα περί διαφοροποίησης στην ΕΕ σχετικά με τη Βενεζουέλα, όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, από τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους - μέλους.

Για τη μετανάστευση, ο Μ. Βέμπερ ζήτησε ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και «ανθρωπιστική δράση». Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μίλησε για «μια Ευρώπη με αλληλεγγύη», όπου η μετανάστευση θεωρείται «ευκαιρία». Ο Φρ. Τίμερμανς αναφέρθηκε στην «ανάγκη να χαραχθεί ένα σχέδιο για την Αφρική», δηλαδή στην εντονότερη οικονομική και στρατιωτική παρουσία της ΕΕ στην πλούσια «μαύρη ήπειρο». Η Μ. Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κοινές λύσεις στο Μεταναστευτικό, ένα κοινό σύστημα ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη (στην κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ). Από την πλευρά των Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών, ο Γιαν Ζάχραντιλ τάχθηκε κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη φιλοξενία μεταναστών και υπερασπίστηκε τη δημιουργία μεταναστευτικών κέντρων εκτός Ευρώπης. Ο ίδιος υποστήριξε μια Ευρώπη «ευέλικτη» και «αποκεντρωμένη», που δεν θα υπερισχύει των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ