Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις για τις περικοπές στα πανεπιστήμια

Από τη διαδήλωση στο Σάο Πάολο

Copyright 2019 The Associated

Από τη διαδήλωση στο Σάο Πάολο
Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις από καθηγητές, φοιτητές και μαθητές Λυκείων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας ενάντια στην απόφαση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο να περικόψει κατά 38% τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 18 από τις 27 Πολιτείες της Βραζιλίας και κυρίως στις μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε. Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρο, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Γενάρη.

Από το Τέξας, όπου βρίσκεται για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ - Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία».

Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα. Η ανακοίνωση, την περασμένη βδομάδα, ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ