Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο νότιο τμήμα της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, με αφορμή ρωσο-συριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών, αξιοποιείται από Βέλγιο, Γερμανία και Κουβέιτ, που χτες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Το αίτημα υποβλήθηκε λίγες μέρες αφότου, την περασμένη βδομάδα, 11 χώρες του 15μελούς ΣΑ του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι οι βομβαρδισμοί στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει από το τέλος του περασμένου Απρίλη δεκάδες νεκρούς και κύμα φυγής 180.000 εκτοπισμένων αμάχων.

Οι εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία συζητήθηκαν χτες κατά τη συνάντηση του Κρίστιαν Τέρνερ, ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για Διεθνείς Υποθέσεις και αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, με τον Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Επίσης χτες, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων (ανάμεσά τους τεσσάρων παιδιών και βρεφών) και τον τραυματισμό άλλων 30 από επίθεση με ρουκέτα στον παλαιστινιακό καταυλισμό Νεϊράμπ στη Συρία, κοντά στην πόλη Χαλέπι, την Τρίτη το βράδυ.

Τέλος, σε χτεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» αναφέρεται πως το «Συμβούλιο Συριακών Φυλών», που απαρτίζεται από φύλαρχους Αράβων, Τουρκμένων και Κούρδων, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως είναι ενωμένο απέναντι «σε όλες τις τρομοκρατικές ομάδες και τις δραστηριότητές τους», στις οποίες συμπεριέλαβαν την ένοπλη συριακή κουρδική οργάνωση ΥPG, που για την Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατική» και παρακλάδι του ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ