Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Οι «Ροναλντίνιο» της ΕΡΤ

«Τ' αγαπημένο μου της ΕΡΤ»...

ICON

«Τ' αγαπημένο μου της ΕΡΤ»...
Το σκάνδαλο είναι θεόρατο. Το παιχνίδι είναι τόσο «σικέ» που βγάζει μάτι. Η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε περιχαρής χτες την επίτευξη συμφωνίας με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για τη μετάδοση των αγώνων ποδοσφαίρου των δύο ομάδων από την επόμενη σεζόν. Τουτέστιν, η ΕΡΤ αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος.

Αλλά πόσο τα αγόρασε; Κρατηθείτε: Ο μεν Ολυμπιακός θα εισπράξει από την (κρατική) ΕΡΤ την επόμενη διετία πάνω από 12 εκατ. ευρώ, ο δε Παναθηναϊκός περί τα 11 εκατ. ευρώ!

*

Η κομπίνα είναι απίθανη.

  • Η ΕΡΤ αύξησε πέρσι το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνει ο Ελληνας πολίτης για τη δημόσια τηλεόραση. Το ετήσιο «χαράτσι» που προκύπτει από την αύξηση ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ. Συμπέρασμα: Τα μισά σχεδόν λεφτά που πληρώνει ο ελληνικός λαός λόγω της αύξησης που επέβαλε η κυβέρνηση στα τέλη της ΕΡΤ θα πάνε σε δύο επιχειρήσεις. Την επιχείρηση του κ. Κόκκαλη και την επιχείρηση του κ. Βαρδινογιάννη!
  • Η ΕΡΤ, με ζεστό χρήμα του ελληνικού λαού, επιδοτεί ένα μέχρι τα «μπούνια» εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, παρέχοντας έτσι την ανέξοδη δυνατότητα στους επιχειρηματίες που κατέχουν ποδοσφαιρικές ομάδες να χτίσουν τις «Σούπερ Λίγκες» τους, αφ' ενός χωρίς να βάλουν φράγκο από την τσέπη τους και αφ' ετέρου σφετεριζόμενοι ακόμα μεγαλύτερη πίτα δημόσιου χρήματος
  • Η ΕΡΤ για να ικανοποιήσει τους κ. κ. Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη και τους λοιπούς ...αναξιοπαθούντες παράγοντες του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, αγοράζει ένα προϊόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μια τιμή σχεδόν διπλάσια(!) από την περσινή! Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ την περασμένη διετία ο «Αλφα» είχε αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού έναντι 6 εκατ. ευρώ, οι «κουβαρντάδες» της ΕΡΤ αύξησαν την προσφορά τους σχεδόν κατά 100%!
  • Η ΕΡΤ όχι μόνο διπλασιάζει την τιμή που οι παράγοντες πουλούν το «προϊόν - ποδόσφαιρο», αλλά (σε μια σκανδαλώδη επίδειξη της κρατικομονοπωλιακής λειτουργίας των νόμων της περίφημης «ελεύθερης αγοράς») τη διπλασιάζει για να αγοράσει ένα προϊόν που είναι επιπλέον «κακό». Εκτός αν υπάρχει ένας στην Ελλάδα που να υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο που παίχτηκε φέτος στην Ελλάδα ήταν «καλό»...
  • Η ΕΡΤ έρχεται να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα πιο «κακό», δημιουργώντας ένα πρωτάθλημα για δυο-τρεις ομάδες, που η οικονομική τους δύναμη γίνεται ακόμα πιο θηριώδης σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, αφήνοντας το ποδόσφαιρο - λαϊκό άθλημα των 5.000 ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας στην παρακμή
  • Η ΕΡΤ υποτίθεται ότι είναι «δημόσια» τηλεόραση. Το σαθρό άλλοθι των ιδιωτών καναλαρχών που λένε ότι «του Κοντομηνά, ή του Κυριακού, ή του Μπόμπολα είναι τα λεφτά, και δίνουν όσα θέλουν» (που κι αυτών τα λεφτά μόνο δικά τους δεν είναι καθώς ο πολίτης - τηλεθεατής καταλήγει να πληρώνει τα κανάλια τους), στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν «κολλάει» με τίποτα. Τα λεφτά της ΕΡΤ προέρχονται απευθείας από το υστέρημα του ελληνικού λαού, και κανένα «δημόσιο» αίτημα δεν ακούστηκε από τον ελληνικό λαό ότι επιθυμεί να τα «φάνε» οι ΠΑΕ.
  • Η ΕΡΤ είναι μια κρατική εταιρία της οποίας το σωρευτικό έλλειμμα παραμένει άγνωστο. Αλλοι το εκτιμούν στα 120 εκατ. ευρώ, άλλοι το προσδιορίζουν πάνω κι από τα 140 εκατ. ευρώ. Αλλά όταν το κράτος δεν έχει άλλο τρόπο για να μπουκώσει με χρήμα τους μεγιστάνες (και) του ποδοσφαίρου, δεν έχει καμία αναστολή να φεσώνει μια ελλειμματική εταιρία. Είναι το ίδιο κράτος που σε άλλες περιπτώσεις ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη τακτική και -δείχνοντας ότι το μπούκωμα των ιδιωτών γίνεται με πολλούς τρόπους - ξεπουλάει την «Ολυμπιακή» γιατί είναι ελλειμματική...

***

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που έσκασε η τηλεοπτική ποδοσφαιρική «φούσκα» στην Ελλάδα με την υπόθεση του «Αλφα Ντίτζιταλ» λόγω του «κόλπου» που έγινε και τότε με τα υπέρογκα ποσά για ποδοσφαιρικά τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν πάνε πολλά χρόνια που έσκασαν οι αντίστοιχες τηλεοπτικές ποδοσφαιρικές «φούσκες» στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

*

Η «φούσκα» της ΕΡΤ, όταν θα σκάσει, θα 'χει κάνει μερικούς ακόμα πιο πλούσιους και ισχυρούς. Με τα λεφτά των πολλών. Που εκτός των άλλων, από τα δικά τους λεφτά - μαζί με τους προέδρους και τους ποδοσφαιρο-παράγοντες - επιδοτούνται, τελικά, και οι «ιδιωτικοί στρατοί» των ΠΑΕ.

Που σημαίνει ότι είναι καιρός, αντί να παρακολουθούν διάφορες «συμμορίες» να διασύρουν την έννοια ποδόσφαιρο - όπως αυτοί οι «ορίτζιναλ» αλήτες του «Ιεράπετρα» - να αντιδράσουν. Μπας και περισωθεί τίποτα. Κι από «τα μυαλά μας» που τα θέλουν «στα κάγκελα» και από το ποδόσφαιρο.

Ειδάλλως, υπάρχει και η «λύση» του «καναπέ». Ηγουν, αυτοί, οι πολλοί, είτε τηλεφωνούν, είτε βάζουν βενζίνη, είτε πάνε αφελώς να πνίξουν τη φτώχεια τους στα ΠΡΟ-ΠΟ, πάντα η τάξη του Βαρδινογιάννη και του Κόκκαλη «τα παίρνει». Ε, τώρα θα τους «τα παίρνουν» ο Κόκκαλης κι ο Βαρδινογιάννης κι όταν θα βλέπουν τηλεόραση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ