Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Συναίνεση» για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές

Αποκαλυπτικός ο Γ. Αλογοσκούφης, από το Παρίσι παρέδωσε μαθήματα για τον τρόπο προώθησης των αναδιαρθρώσεων μέσω... συναίνεσης

Μαθήματα προώθησης των αντιδραστικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μάλιστα στους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, μέσω της... κοινωνικής συναίνεσης, παρέδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στο Παρίσι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Donald Johnston. Ως γνωστό, στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μάη, η Ελλάδα ασκεί τα καθήκοντα προέδρου. Κεντρικό θέμα της φετινής συνόδου είναι «η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, «όπως κάθε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών γνωρίζει, οι μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, ισχυρή κοινωνική συναίνεση και αποφασιστικότητα...». Στη συνέχεια αναπτύσσει την ουσιαστική σημασία της «συναίνεσης» ως μηχανισμού υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Ετσι αναφέρει ότι «η οικοδόμηση συναίνεσης απαιτεί τη μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και λεπτομερή παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «η ευρεία αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αποδώσουν, ή να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα». Φωτογραφίζοντας μάλιστα την «ελληνική εμπειρία», πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

Στη σύνοδο μεταξύ άλλων θα εξεταστούν οι τρέχουσες και οι βραχυχρόνιες τάσεις της διεθνούς οικονομίας, ο συντονισμός των πολιτικών για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, ενώ τις ημέρες των εργασιών θα παρουσιαστεί και η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ