Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Συρρίκνωση υποταγμένη στο κοινοτικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρά στη συρρίκνωση των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), οι οποίες αντικατέστησαν τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ)του ΠΑΣΟΚ. Χτες, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού για να συνεχίσει το «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα περιορίζονται σε 7 ή 8 οι ΔΥΠΕ από τις 17 που θεσμοθετήθηκαν ως ΠεΣΥ το 2001- και στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε ΠεΣΥΠ, γιατί έγινε υπαγωγή και των μονάδων Πρόνοιας, την οποία διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Με τη νέα ρύθμιση, όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα γίνει «οικονομία κλίμακος, καλύτερη ποιοτικά παροχή υπηρεσιών, πιο γρήγορη και ευέλικτη λειτουργία του συστήματος και, βεβαίως, περιορισμός των γραφειοκρατικών εμποδίων». Είναι ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο τότε υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, για να προωθήσει την «αποκέντρωση» μέσω των ΠεΣΥ.

Ο πραγματικός, όμως, λόγος για τη μείωση των ΔΥΠΕ βρίσκεται στην εναρμόνιση με τις νέες Περιφέρειες, στις οποίες έχει καταμεριστεί η χώρα για την άντληση πόρων από το Δ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, θα γίνουν δύο ή θα διατηρηθούν και οι τρεις ΔΥΠΕ στην Αττική. Ο τελικός αριθμός στην Αττική συναρτάται περισσότερο με τις εσωκομματικές ανάγκες της ΝΔ. Από εκεί και πέρα μελετώνται διάφορες εκδοχές, όπως να ενοποιηθούν η Κρήτη με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, να δημιουργηθεί μία ΔΥΠΕ για την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Ελλάδα και άλλη μία ΔΥΠΕ για την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, καθώς επίσης και να ενοποιηθούν η Περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές Περιφέρειες εκεί, ξεχωρίζοντας την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ