Τρίτη 23 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
«Λισαβόνα»... υπεράνω όλων!

Την επιτάχυνση των ρυθμών πρόσδεσης του πολιτιστικού τομέα στις «επιταγές» της Λισαβόνας για την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προκύπτει από το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 18 και 19/5.

Κύριος μοχλός αυτής της διαδικασίας είναι οι λεγόμενες «πολιτιστικές» ή «δημιουργικές βιομηχανίες», δηλαδή ο «πυρήνας» του «πολιτιστικού» ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου, που προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία στον ανταγωνισμό του με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς πόλους. Παράλληλα, η ΕΕ προσδοκά και την αύξηση της απήχησης της κυρίαρχης αντιδραστικής κουλτούρας στους ευρωπαϊκούς λαούς, με πολλαπλά ιδεολογικά και πολιτικά οφέλη για το κεφάλαιο. Το θέμα στο Συμβούλιο τέθηκε βέβαια παραπλανητικά, αφού η «ενίσχυση των ευρωπαϊκών δημιουργικών βιομηχανιών» προσλαμβάνεται ως... «μια συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης»!

Πάντως, έγινε η «υπενθύμιση» στους υπουργούς ότι «η Επιτροπή πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο μια εκτενή μελέτη προκειμένου να ελεγχθεί η συμβολή του πολιτιστικού τομέα - συμπεριλαμβανομένων των δημιουργικών βιομηχανιών - στην ημερήσια διάταξη της Λισαβόνας (...)» και προαναγγέλθηκε η «προετοιμασία μιας ανακοίνωσης σχετικά με το ρόλο του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που θα υιοθετηθεί το 2007.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε απαρέγκλιτα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το σημείο. Ο Γ. Βουλγαράκης, απόλυτα «στοχοπροσηλωμένος», στην ομιλία του είπε ότι «η ανάπτυξη της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται στον τεράστιο πολιτιστικό της πλούτο και η ενεργοποίηση του δυναμικού των δημιουργικών επιχειρήσεών της θα βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων της Διαδικασίας της Λισαβόνας». Για τον υπουργό, το βιβλίο, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η τηλεόραση, η μουσική κλπ. «θα πρέπει να εξασφαλίσουν ιδιαίτερα κίνητρα, προκειμένου να "επιδείξουν" τις δυνατότητες συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή στην ισχυροποίηση της «αγοράς».

Αμέσως μετά οι υπουργοί... «έπιασαν» δουλιά. Χτες συναντήθηκαν στις Κάννες (όπου διεξάγεται και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου) για να συζητήσουν την «εξωστρέφεια της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές σε άλλες ηπείρους», ή αλλιώς, ουσιαστικά, πώς θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό κεφάλαιο. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι μεγάλων μονοπωλίων του οπτικοακουστικού τομέα («France Telecom», «Telecom Italia», «AOL-Time Warner», «Tiscali», το βρετανικό Film Council κ.ά.) συνυπέγραψαν με τους υπουργούς Πολιτισμού τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη» για τον τρόπο χρήσης του κινηματογράφου στο διαδίκτυο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το μέλλον του προγράμματος «MEDIA» (χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά), «η ανάπτυξη των επιχειρησιακών προτύπων» και η «ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ταινιών στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, μεταξύ 2001 και 2006, η ΕΕ έχει επενδύσει στη διανομή, μέσω «MEDIA», 513 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια θεωρεί ότι «ουσιαστικά έχουμε ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας», αν και η πραγματικότητα λέει ότι ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος πάει... «αδιάβαστος»: Κατέχει το 12% της αυστραλιανής αγοράς, 8,3% της τουρκικής, 6,7% της ρωσικής, 4,6% της αμερικανικής και 2,3% της νοτιοκορεατικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ